Het Delfts Aardwarmte Project (DAP) moet op zoek naar een andere financier nu EBN geen toestemming krijgt erin te investeren.
Het Energie Bedrijf Nederland (EBN) werd tot voor kort als belangrijkste financier beschouwd voor het Delftse geothermie project. Eind januari zei Diederik Samsom (PvdA) nog: ‘Ze kunnen ook deelnemen in aardwarmte of offshore-windenergie om de energievoorziening in Nederland verder een duurzame richting in te duwen.’ (NRC, 25 januari 2014).
Maar minister Kamp (economische zaken) geeft EBN geen toestemming om in aardwarmte te investeren. Bij het Algemeen Energieoverleg afgelopen maand in de Tweede Kamer hield Kamp vast aan de lijn waarbij tot nader orde EBN geen toestemming krijgt om in geothermische projecten te investeren. Dat ondanks aandringen van de energiespecialisten van VVD, SP, Groen Links en de PvdA om het aardwarmteproject een kans te geven.
TU hoogleraar petroleumwinning prof.dr.ir. Jan Dirk Jansen (CiTG) meldde de tegenvaller gisteren in Amsterdam bij een bijeenkomst ter gelegenheid van twee jaar preferred partnership tussen TU en Shell.
“Er is een onderzoek gaande over de rol van EBN in de energievoorziening”, vertelt Jansen over de telefoon. “De uitkomst daarvan wordt tegen de zomer verwacht. Tot die tijd wil Kamp de rol van het EBN strikt beperken tot gaswinning.”
In zijn discussie met Kamerleden verwees Kamp het Delftse project naar bestaande subsidieregelingen als het SDE plus (stimulering duurzame energie) of naar de mogelijkheid van een Green Deal.
Waar de zes tot acht miljoen boorkosten voor het Delfts Aardwarmte Project nu vandaan moeten komen blijft voorlopig onduidelijk.
Uitstel van het project is bovendien schadelijk voor de samenwerking met de Spoorzone – een mogelijke mede-afnemer van de aardwarmte naast de TU. Maar waar de TU wel wat uitstel kan gebruiken omdat aardwarmte alleen in gerenoveerde gebouwen bruikbaar is, daar lopen de planners van de Spoorzone op vast. Zij moeten binnenkort besluiten: leggen we een gasleiding aan of een warmwaterleiding?
Gevraagd naar andere financiers zegt Jansen zich breed te oriënteren ‘onder energiebedrijven’. Vanwege het inherente risico zijn boringen namelijk moeilijk door banken te financieren. Oliemaatschappijen en tuinders doen dat grotendeels op eigen risico.
Ook overweegt Jansen financiering uit onderzoek. De put moet namelijk behalve warmtebron ook fungeren als onderzoeksobject. Innovaties als de composiet casing, en sensoren in de put moeten van het Delfts Aardwarmte Project een nationaal onderzoekscentrum voor geothermie maken. Jansen zal het project dit najaar als zodanig indienen bij NWO.
“We hebben een tegenslag gehad, maar opgeven doen we het nog lang niet”, besluit Jansen.
Comments are closed.