Campus

Felle kritiek op zwarte lijst met tegenstanders Hongaarse regering

Wetenschappers, activisten en journalisten lopen in Hongarije het gevaar om op een zwarte lijst van premier Orbán te komen. Een regeringsgezind tijdschrift heeft al ruim tweehonderd namen gepubliceerd.

“Dit is een regelrechte aanval op de academische vrijheid”, reageert secretaris-generaal Lesley Wilson van de Europese universiteitenvereniging EUA in een verklaring. Europeanen moeten het principe van vrijheid delen en beschermen, vindt hij.


Op de lijst van het Hongaarse tijdschrift Figyelo staan onder meer wetenschappers die aan de ‘Central European University’ werken. Ook medewerkers van Amnesty International en corruptiewaakhond Transparency International worden genoemd.


Intimidatie


Het lijkt de zoveelste aanval van de populistische, christen-nationalistische premier Victor Orbán op de vrijheid van meningsuiting in zijn land. Universiteitenvereniging EUA ziet het met lede ogen aan: “We kunnen niet toestaan dat medewerkers van een universiteit moeten lesgeven en onderzoek doen in een sfeer van intimidatie en onderdrukking van politieke groeperingen of regeringen. Dit is gewoon niet aanvaardbaar.”


De genoemde organisaties krijgen allemaal, direct of indirect, steun van de steenrijke Amerikaans-Hongaarse zakenman George Soros. De mensen op de lijst worden zelfs de ‘huurlingen’ van de progressieve Soros genoemd.


Speciale wet


De regering heeft eerder geprobeerd om de door Soros opgerichte ‘Central European University’ in Boedapest te sluiten. Daar werd een speciale wet voor gemaakt met eisen aan ‘buitenlandse’ universiteiten waar deze universiteit maar moeilijk aan kon voldoen. 


Het liep uit op massale demonstraties en ook de Europese Unie bemoeide zich ermee, maar nog altijd is niet zeker of de universiteit de politieke strijd overleeft: deze maand heeft Orbán de verkiezingen met overmacht gewonnen. Na zijn overwinning gingen weer tienduizenden demonstranten de straat op. 


De lijst met tegenstanders van de regering zou nog veel langer zijn. Vorige maand zei Orbán dat er een lijst met zo’n tweeduizend namen zou zijn van mensen die Hongarije willen veranderen in een land voor immigranten. Maar de lijst lijkt niet zo zorgvuldig tot stand gekomen. Sommige van de opgesomde mensen bleken al overleden.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.