Onderwijs

Extra geld voor Kavli instituut

Het Kavli Instituut ontvangt de komende tien jaar jaarlijks 200 duizend dollar (190 duizend euro) extra van de Kavli Foundation. De TU Delft draagt hetzelfde bedrag bij. De financiële aanvulling is vrij te gebruiken voor onderzoek en activiteiten.

Het Delftse Kavli Instituut voor Nanoscience omvat de instituten voor quantum nanoscience en bionanoscience. Het onderzoek wordt sinds 2004 gesteund door de Amerikaanse Kavli Foundation, die behalve de TU Delft vier Amerikaanse universiteiten ondersteunt (Caltech, Harvard, Cornell en Berkeley).

“De steun van de prestigieuze Kavli Foundation is niet alleen een welkome en stevige investering in fundamenteel onderzoek, het is ook een erkenning dat de kwaliteit van het nano-onderzoek in Delft bij de absolute wereldtop behoort”, zegt collegevoorzitter Tim van der Hagen in het persbericht. “Ik ben zeer verheugd dat de Kavli Foundation zijn steun heeft uitgebreid.”

Eerder ontving het Delftse Kavli Instituut twee investeringen van 7,5 miljoen euro in vijf jaarlijkse delen. Dat was in 2004 en in 2008. De TU Delft verplichtte zich die investering te evenaren. Het instituut mag vrij beschikken over de rente van dat bedrag. In een eerder artikel zei co-directeur van Kavli Delft Cees Dekker dat het rentebedrag van twee tot drie ton ongeveer een procent van de begroting bedraagt. Daar komt nu dus een zelfde bedrag bovenop.

Fellowships realiseren

“Met deze bijdrage kunnen we Kavli postdoctorale fellowships realiseren, vooral op het snijvlak tussen bio-nanowetenschap en quantum-nanowetenschap, waar ik grote kansen zie”, aldus Lieven Vandersypen, co-directeur van Kavli Delft. Het Delftse instituut start onder meer een nieuw postdoctoraal fellowship-programma voor synergetische quantum-bio-projecten. “Daarnaast stellen we een jaarlijkse Kavli Chair in, een gasthoogleraarschap voor externe wetenschappers van wereldfaam”, aldus Cees Dekker, co-directeur. “De eerste zal prof. Amir Yacoby zijn, een toonaangevend nanowetenschapper van Harvard University.”

Bron: TU Delft communication

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.