Onderwijs

Expeditie Vening Meinesz herdacht

Het Marinemuseum in Den Helder nam deze zomer een interactief gedenkraam in gebruik dat het verhaal vertelt van de reis die Prof. Vening Meinesz aan boord van de onderzeeboot KXVIII maakte om zwaartekrachtmetingen te doen.

Promovendus ir Bart Root (LR) en projectmanager ir. Michiel Munnik waren bij de realisatie van de opstelling in het Marinemuseum betrokken. Eerder maakten ze een website over de reis van Vening Meinesz.

Het interactieve herdenkingsraam over De KXVIII volgt de reis van de gelijknamige onderzeeboot die op 14 november 1934 vertrok voor de langste onderzeereis ooit gemaakt. Aan boord was professor Felix Vening Meinesz die meeging om onderzoek te doen naar de verborgen vormen en afmetingen van de aarde onder het zeeoppervlak.

Het interactieve raam is een interpretatie van het originele herdenkingsraam dat in 1935 door het Comité Onze Marine werd geschonken aan de onderzeedienstkazerne in Den Helder, ter herinnering aan de bijzondere expeditie van de KXVIII. Het raam werd op 17 juni 2016 in gebruik genomen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.