De Hoge Raad heeft voormalig deeltijdstudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam in het gelijk gesteld in een rechtszaak over te hoog collegegeld. Zij betaalden circa 34 duizend euro voor hun tweejarige master bedrijfskunde, terwijl hun opleiding bekostiging kreeg van de overheid. Officieel mocht de opleiding dus alleen het wettelijke collegegeld in rekening brengen.
Sinds 2018 is er veel te doen geweest over deze kwestie. Er is toen een coulanceregeling getroffen, maar niet iedereen viel daarbinnen of ging ermee akkoord. De zaak bij de Hoge Raad is aangespannen door een groep van 133 oud-studenten.
Eerdere rechtszaken vielen in het nadeel van de studenten uit, maar de Hoge Raad oordeelt nu dat het Gerechtshof belangrijke argumenten heeft genegeerd. Zo betoogden de studenten onder meer dat ze verkeerde voorlichting hadden gekregen, anders zouden ze de veel goedkopere gewone master hebben gekozen. Bovendien stelt de Hoge Raad dat de opleiding onterecht extra kosten in rekening bracht, wat volgens de onderwijsinspectie niet is toegestaan.
De zaak wordt doorverwezen naar het gerechtshof Amsterdam voor een nieuw oordeel.
De financiële impact voor de universiteit kan oplopen tot vier miljoen euro plus mogelijke schadevergoedingen. De universiteit zegt de uitspraak te bestuderen.
Bas Belleman
Comments are closed.