Onderwijs

‘Engels mag Nederlands niet verdringen’

Het hoger onderwijs verengelst, waarschuwt Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV). “Het Nederlands dreigt een soort boerendialect te worden dat blijkbaar niet meer goed genoeg is om academisch onderwijs in te geven.”

Minister Plasterk zei gisteren in de Tweede Kamer dat Bosma ‘een mooie kwestie’ aansneed. “Ik ben het met hem eens dat het soms een vorm van stoer doen lijkt, zo van: kijk ons eens internationaal zijn. Moet het allemaal zo nodig in het Engels? Daar kun je je vraagtekens bij zetten. Daar staat tegenover dat veel mensen graag willen oefenen.”

De taal van het hoger onderwijs heeft een belangrijke symboolwaarde, stelde Bosma. “Twee voorbeelden zijn de vervlaamsing van de universiteit van Leuven in de jaren zestig, wat toch als een belangrijk moment geldt in de Vlaamse beweging, en de strijd om het Hebreeuws aan Haifa Technion, in de jaren twintig. Het Hebreeuws werd pas als serieuze taal gezien toen er ook wetenschappelijk onderwijs in genoten kon worden.”

Zijn opmerkingen over het steenkolenengels (“How do we underbuild this?”) lokte een grap van D66 uit: “Ik ben blij dat de heer Bosma zich tegen steenkolenengels keert. Dat is zijn eerste milieuvriendelijke bijdrage in de Tweede Kamer.”

Maar Plasterk en Bosma namen de kwestie serieuzer. “Het Engels hoeft wat mij betreft niet verbannen te worden uit de academische wereld”, betoogde Bosma, “maar ik vind dat er wel ergens piketpaaltjes moeten worden geslagen. Anders is straks ons hele hoger onderwijs Engelstalig. Tegen de minister van Cultuur, die hier ook aanwezig is, zeg ik dat dit een ernstige erosie van onze cultuur is.”

Plasterk deelde de zorg, maar gaf ook een afschrikwekkend voorbeeld van een Franse wetenschapper die zijn talen niet sprak: “Luc Montagnier, de ontdekker van het aidsvirus, had bijna de Nobelprijs gemist omdat hij zijn vondst niet in fatsoenlijk Engels kon uitleggen op een internationaal wetenschappelijk congres.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.