Kort

Energiearmoede bij studenten

Tientallen studenten hebben zich gemeld bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vanwege hun stijgende energierekening. Ze kunnen geen aanspraak maken op compensatie door de overheid en komen in de financiële problemen.

Eind april opende de LSVb het Meldpunt Energiearmoede, waar studenten hun verhaal kwijt konden. Van de 150 studenten die zich tot nog toe meldden betalen de meesten tussen de 50 en 80 euro per maand meer voor hun energie, schat de LSVb.

Een beroep op individuele bijzondere bijstand bij hun gemeente is de enige optie voor deze studenten, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. “Alleen hebben gemeenten als Utrecht, Amsterdam en Den Haag – en het zijn er vast meer – al laten weten dat studenten die bijstand niet krijgen. Sommige willen wel, maar laten ons weten dat ze de middelen er niet voor hebben.”

Minister Carola Schouten van Armoedebeleid schreef de Tweede Kamer twee weken geleden dat gemeenten altijd de mogelijkheid hebben om in schrijnende situaties individuele bijzondere bijstand toe te kennen aan studenten. Maar ze erkende ook dat deze vaak uitgezonderd zijn van het lokale minimabeleid. Aanstaande dinsdag neemt ze de verzamelde meldingen van de LSVb in ontvangst. (HOP, HC)

Bij de Green Village op de campus wordt geëxperimenteerd met energiepositieve woningen. (Foto: Marjolein van der Veldt)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.