Opinie

Eindelijk man

Heel lang geleden, diep in de vorige eeuw, was ik uitgestudeerd en toen moest ik in dienst. ‘Jongen, ga in dienst, daar word je een man van’, kreeg ik te horen van mensen die het konden weten.

br />
Nu was ik eigenlijk van plan om nooit een man te worden en mensen die mij goed kennen, weten dat dit plan als een rode draad door mijn leven loopt. Ik ben de dienstplicht ontlopen en heb er geen spijt van, al schijnt de trainingsfase voorafgaand aan de eigenlijke dienst wel leuk te zijn. Je krijgt zelfs wat wiskundige operations research, begreep ik ooit van mijn vader, die zelf hardhandig van de officiersopleiding was verwijderd vanwege een ‘subversieve houding’.

Aan die wiskundige officierstraining moest ik weer denken tijdens de 16e Workshop on Dynamic Games, in juli, in de Amsterdam Business School. Ooit was dit het wiskundegebouw. Toen ik er studeerde was het een trieste en grijze buurt. Nu de economen het hebben overgenomen is het hip geworden: gezellige cafeetjes, Italiaanse lunchrooms, een weidse blik over de Muidergracht vanuit een schitterende vide. Economen hebben weliswaar weinig benul van wetenschap, ze weten wel hoe ze moeten leven.

Dynamic games kunnen voor alles en nog wat worden gebruikt. Een Oostenrijkse wiskundige, een gewichtig man voorzien van diverse Europese grants, liet zien hoe je via de Hamilton-Jacobi-Bellman-vergelijking terroristische activiteiten kunt voorspellen.

Zou men bij Al Qaeda weten dat hun aanslagen worden doorgerekend met behulp van geavanceerde calculus? Dat zou best kunnen, want Osama was immers een ingenieur. Ik denk nu zelfs te weten wat ze de rekruten leren in de Syrische trainingskampen: partieel integreren en Laplace transformaties. Daarom gaan al die Delftse jongens er dus naartoe! Die zitten in de woestijn te zweten op hun wiskunde-sommetjes. Mocht de Kalief nog instructeurs tekort komen: ik ben beschikbaar tegen een redelijke vergoeding. Misschien word ik er eindelijk een man van.


Robbert Fokkink

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.