Onderwijs

Eigen profiel hogeschool minder nodig

Hogescholen hoeven zich minder druk te maken om hun ‘eigen profiel’ dan universiteiten, vindt SCP-directeur Paul Schnabel. Want specialisatie past beter bij wetenschappelijk onderzoek dan bij hoger beroepsonderwijs.

 Misschien leek hij een beetje op de padvinder die het oude vrouwtje met alle geweld hielp oversteken, terwijl ze helemaal niet wilde, opperde Paul Schnabel gisteren aan het eind van zijn toespraak op het jaarcongres van de HBO-raad in Amersfoort. De directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau had net uitgelegd hoe hij over ‘profilering’ in het hoger onderwijs denkt.

“Met alle respect voor oude vrouwtjes, maar wilde je het hbo daar inderdaad mee vergelijken?”, vroeg dagvoorzitter Charles Groenhuijsen voor de zekerheid. Nee, zei Schnabel, hij was een beetje uitgeschoten.

Maar de kern van zijn boodschap was helder: wees voorzichtig met profilering in het beroepsonderwijs. Als een verpleegkundige ergens aan de slag gaat, behoort het eigenlijk niet uit te maken waar hij of zij is opgeleid. Een eigen profiel is leuk voor hogescholen, maar mag een degelijke brede opleiding niet in de weg staan. Hetzelfde geldt voor technische opleidingen. “De essentie blijft beroepsonderwijs op hoog niveau.”

Hij haalde het veel bejubelde rapport van de commissie-Veerman erbij, waarin staat dat de hogescholen en universiteiten veel meer een eigen profiel moeten kiezen. Het jaarcongres stond ook in het teken van de ‘keuze’. Maar Schnabel vindt dat het rapport toch vooral is geschreven vanuit het oogpunt van de universiteiten. “In de wetenschap betekent specialisatie meestal verhoogde kwaliteit, maar in het onderwijs niet.”

Volgens hem kunnen hogescholen wel onderzoek doen, maar zijn ze geen universiteiten en moeten ze daar niet om treuren. “Bij universitaire wetenschappers draait het om het publiceren in internationale tijdschriften, en dat betekent dat niemand ze leest. Hogescholen zouden ervoor moeten zorgen dat de resultaten van hun onderzoek gelezen worden.”

En universiteiten? Die moesten misschien de term ‘bachelor’ maar weer afschaffen en aan het hbo overlaten. Universiteiten leiden nu eenmaal niet op voor een bachelortitel, stelt hij, maar voor een mastertitel.

Duwo laat sinds afgelopen zaterdag extra surveilleren door een beveiligingsbedrijf. Ook onderzoekt Duwo de mogelijkheid om camera’s te installeren en pakt de huisvester de galerijtoegangen aan.
Bij internationale studenten is de laatste tijd een gevoel van onveiligheid ontstaan door inbraken en kapotte sloten op onder meer galerijdeuren. Dat leidde onder meer tot een kleine demonstratie bij het international office, mails aan Duwo en Delta en een Facebookpagina ‘Boycott Duwo’ met ongeveer 170 leden.

Laptops
Volgens student Ilias Ariston uit de Verenigde Staten zijn recent enkele tientallen inbraken gepleegd. “Dat is wat ik weet via mijn kennissenkring.” Bij de inbraken zijn vooral laptops, camera’s en geld gestolen. Hij vindt dat Duwo en de TU eerder in actie hadden moeten komen, omdat volgens politiecijfers het aantal inbraken tussen 2006 en 2009 opliep van 9 naar 29.

Algemeen directeur Jan Benschop van Duwo denkt dat er onnodig een gevoel van onveiligheid is ontstaan. “Lastig bij internationale studenten is dat ze wel bij de TU klagen, maar niet bij ons.” Daardoor wist Duwo relatief laat van het kennelijke golfje aan inbraken en kapotte voorzieningen. “Zo gauw we in korte tijd enkele inbraakmeldingen krijgen, ondernemen we actie. Kijken wat er aan de hand is, beheerders vaker rond laten lopen, contact met de politie, mogelijk cameratoezicht.”

Streetwise
Hij vindt dat de internationale studenten zelf een beetje meer ‘streetwise’ mogen worden. Niettemin vindt Benschop het zinnig de studenten bij aankomst nadrukkelijker te informeren over veiligheid en inbraakpreventie.

Volgens Ariston kunnen studenten schade claimen bij Duwo op grond van de huurcontracten en de tekortkomingen in de beveiliging, maar hij stelt dat zijn groep daar niet op uit is. “Wij willen dat komende lichtingen internationale studenten beter beschermd worden. Betere woningen of informatie over de inbraakgevoeligheid, zodat je weet waaraan je toe bent en je eventueel kunt bijverzekeren.”

Onredelijk
De studenten hebben vorige week ook een gesprek met het international office gehad. Coördinator internationale relaties Judith Hofstra meent ook dat nieuwe internationale studenten beter geïnformeerd kunnen worden over de (veiligheids)situatie. Ze stelt dat studenten erg fel hebben gereageerd op de vermeende onveiligheid, laat naar het international office zijn gekomen en onredelijke kritiek hebben op Duwo. “Er gaat best wat fout, maar Duwo is geen slechte huisbaas en neemt de klachten serieus.” Ze heeft voorgesteld een bewonersorganisatie op te zetten, maar daar waren de studenten niet happig op.

Met Ariston vindt Hofstra dat het voor de TU belangrijk is dat het beeld van onveiligheid verdwijnt. Omdat dat de TU minder aantrekkelijk maakt voor internationale studenten. Ariston: “Ook lijdt bij een inbraak niet alleen de student schade. Op de laptops staat vaak ook werk van de TU dat verloren gaat.”

Politie
De politie heeft op verzoek van de redactie de cijfers rond het aantal inbraken achterhaald. Er zijn van januari tot en met mei aan de Roland Holstlaan veertien woninginbraken geweest.
“Kijkend naar andere criminaliteitsvormen (waaronder diefstal van fiets, diefstal uit woning, auto of schuur en vernieling) bij de Roland Holstlaan, dan blijkt dat deze over dezelfde periode in zeer beperkte aantallen voorkomen. De Roland Holstlaan wijkt niet af van andere straten of wijken.”

De wijk waarin de Roland Holstlaan valt, Voorhof, heeft niettemin sinds enkele weken extra aandacht. Er wordt onder meer extra gesurveilleerd. De politie stelt dat bij Duwo bekend is dat het door niet-bewoners mogelijk is mee te lopen via de centrale toegangsdeur. Dit probleem heeft in de ogen van de politie bij de woningbouwvereniging de volle aandacht tot het nemen van maatregelen. De politie Delft heeft kortgeleden een schouw verricht samen met de complexbeheerder en punten van aandacht besproken.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.