Campus

Eggs Benedict

Valentijnsdag is dé gelegenheid om voor je geliefde te koken. Het internet puilt uit van de romantische maaltijden voor twee, maar over ontbijtjes wordt helaas met geen woord gerept.

Dat maak ik hierbij goed.

Nodig: kookpan; stalen bak; garde; zeef
Ingrediënten: 50 ml witte-wijnazijn; eieren; laurier; sjalot; zout; peperkorrels; geklaarde boter; 50 ml witte wijn; ham

Eggs Benedict zijn gepocheerde eieren met hollandaisesaus. Geserveerd op een crumpet (klein pannenkoekje), maar het misstaat ook niet op een bagel of toastje. Voor de hollandaise moet je eerst een castric (basissaus) maken. Meng de witte wijn en de azijn, met een paar peperkorrels, fijngesneden sjalot en een blaadje laurier. Zet op het vuur en kook in tot ongeveer de helft tot een derde van het originele volume. Haal door een zeef om alle vaste delen eruit te krijgen. Dit is de castric. Splits twee eieren en bewaar de dooiers. Zet een kookpan met water op het vuur. Let op! De stalen bak moet op de pan passen: een hollandaise moet namelijk au bain-marie gegaard worden. Warm de geklaarde boter op tot vloeibaar. Nu opletten: meng de twee dooiers met de castric in de stalen bak en zet deze op de pan met kokend water. Klop met de garde continu tot het mengsel luchtig is en de consistentie heeft van dunne vla. Haal de bak van de pan en voeg al kloppend de boter toe in een dun straaltje. 200 Milliliter boter zou genoeg moeten zijn. Blijf kloppen tot het mengsel lauw voelt als je het aanraakt en houd apart. Peper en zout naar smaak.

Gepocheerde eieren: doe in een pan met ruim water een beetje azijn en een snufje zout. Breng het water op hoog vuur aan de kook. Dan klop je met de garde een draaikolk in de pan en breek je een ei in het midden van de draaikolk in het water. 2 á 3 minuten koken en voilà! Serveren met de ham en de saus, peper en zout naar smaak.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.