Opinie

Eerbetoon aan de Tweede Maasvlakte

“Dit land is helemaal niet bedoeld voor mensen”, zegt een vrouw als ze naar de aanleg van de Tweede Maasvlakte kijkt. Ze zit met andere toeristen in een soort janplezier. Eerst was hier nog zee, nu is er land. Overal opwaaiend zand, dat door grote sleephopperzuigers werd opgespoten.

Journalist Ad Tissink volgde voor Cobouw tussen 2008 en 2013 de aanleg van de Tweede Maasvlakte. De artikelen zijn nu gebundeld in ‘Land uit Zee’. De Tweede Maasvlakte werd aangelegd door Puma, een combinatie van Boskalis en Van Oord. Deze uitbreiding van de haven van Rotterdam is een van de grootste en meest opzienbarende Nederlandse projecten van de afgelopen decennia.

Vrijwel alles aan de Tweede Maasvlakte is gigantisch. Neem alleen al de 210 miljoen kuub zand die werd opgezogen en opgespoten. Of de twintigduizend betonblokken van de harde zeewering die van de Maasvlakte verplaatst worden naar de Tweede Maasvlakte. 

Tissink beschrijft beeldend hoe die blokken vervoerd worden. Een speciaal ontwikkelde rippertang aan een zware kraan tilt ze op. Die tang heeft een soort lange vinger en twee kortere duimen die een veertig ton blok vastpakken en verplaatsen. Het is lastig de blokken vast te houden. Ondanks vijf monitoren, waardoor de operator weet waar de boom, stick en tang zitten.

Tissink laat uitstekend zien hoe er aan de Tweede Maasvlakte wordt gewerkt. Hij kijkt mee over de schouder van de operator die de rotsblokken verplaatst en is aan boord van sleephopperzuigers die het zand opspuiten. Hij kijk verder dan de technologie. Hij loopt bijvoorbeeld ook mee met de werknemers die helmgras planten in het pas gewonnen zand, zodat het niet weg waait. Ook daarbij valt weer de grote schaal op. Acht mannen beplanten in een dag vierhonderd vierkante meter zeewering. In drie maanden tijd wordt in totaal ongeveer 200 duizend vierkante meter duin uitgerust met helmgras.

De aanpak van Tissink in ‘Land uit zee’ valt te prijzen. Hij laat de verschillende kanten zien en spreekt met veel werknemers, van de planters tot de directie. Daardoor ontstaat een veelzijdig boek. Dat een terecht eerbetoon is aan een van de meest spectaculaire Nederlandse projecten van de afgelopen jaren. 

Ad Tissink, ‘Land uit Zee.
De aanleg van de Tweede Maasvlakte’, Sdu uitgevers, 80 p., 29,95 euro.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.