Kort

DUO te streng voor Europese studenten

Na enkele verloren rechtszaken moet de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de koers bijstellen voor Europese studenten. Zij zullen vaker studiefinanciering krijgen. Met een bijbaan hebben studenten uit de Europese Unie ook recht op studiefinanciering in een ander Europees land, Dan vallen ze onder de regels van ‘migrerende werknemers’ en hebben ze dezelfde rechten als de andere inwoners van dat land.

De Nederlandse overheid en DUO hanteren als norm dat studenten minstens 56 uur per maand moeten werken voor het recht op studiefinanciering. Die norm blijkt echter te streng, meldt de NOS, en staat ook niet in het Europees recht. Meerdere studenten die minder uren werkten spanden de afgelopen jaren rechtszaken aan en kregen gelijk van de rechter. Hun advocaten schatten dat 32 tot 40 uur betaald werk volstaat voor een toekenning van studiefinanciering.

DUO belooft studenten beter te zullen informeren en soepeler om te zullen gaan met de norm. Wie de 56 uur niet haalt zal niet langer automatisch worden afgewezen. Het wordt dus makkelijker voor studenten van EU-lidstaten om hier studiefinanciering te krijgen. Dat is vooral van belang omdat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. (HOP, Hein Cuppen)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.