Campus

Dream Teams

Naam: Yvonne Voorrips (20, werktuigbouwkunde)Dreamteam: Eco-Runner (ecorunner.nl)Functie: Manusje van alles en piloot“De schade is alweer verholpen hoor, alleen nog even overspuiten”, relativeert Yvonne Voorrips de gevolgen van haar crash.

Eind maart was er een testsessie met de Eco-Runner. Dit is een ultrazuinige auto die op waterstof een equivalent verbruik van maar één liter op 2283 kilometer heeft. De test vond plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam, op de atletiekbaan waar normaal hardlopers hun rondes maken. “Onze wagen, gebouwd op zuinigheid, gaat zo’n dertig kilometer per uur. Ook tijdens de crash.”
Hoe kreeg Voorrips het voor elkaar om van de baan te raken? “Dat was geen gebrek aan stuurmanskunst”, lacht ze. “Onze auto gebruikt steer-by-wire. Dat wil zeggen dat er geen mechanische koppeling is tussen het stuur en het wiel, maar een elektronische. Ik stuur met een joystick. Een servomotor laat vervolgens het wiel sturen. Althans, normaliter dan. Tijdens de testsessie zat er een contactje los, waardoor de auto onbestuurbaar werd.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.