Buiten de campus

Docent mag minder kopiëren

Docenten kopiëren en scannen weleens iets voor hun studenten. Dat moeten ze iets minder gaan doen, blijkt uit een nieuwe overeenkomst van de universiteiten met de stichting die auteursrechten in het onderwijs beheert.

Op digitale leeslijsten van docenten aan de universiteit staan vaak links naar open access-artikelen of eigen werk, maar ook naar tijdschriften, boeken en artikelen waar eigenlijk copyright op rust. Dat kost dus iets.
Uit zulke publicaties mogen docenten nu tot veertig pagina’s overnemen voor hun lessen, mits dat maximaal 20 procent van het oorspronkelijke werk betreft, meldt koepelvereniging Universiteiten van Nederland (UNL). Voorheen mocht een docent vijftig pagina’s hergebruiken, en maximaal 25 procent van het oorspronkelijke werk.

Akkoord
De nieuwe afspraken die UNL en auteursrechtenstichting UvO hebben gemaakt over het hergebruik van auteursrechtelijk materiaal op universiteiten gaan
zowel over digitaal gebruik als over papieren kopieën. Het akkoord geldt tot en met 2025.

De universiteiten betalen de uitgever de komende jaren hiervoor gezamenlijk elk jaar zo’n 7 miljoen euro. Maar de uitgever vermoedt dat het werkelijke hergebruik groter is dan wat dat bedrag dekt. Daarom gaan de universiteiten de komende drie jaar preciezer bijhouden hoeveel er wordt hergebruikt, zegt de universiteitenvereniging. (HOP, PvT)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.