Wetenschap

Deze onderzoekers bundelen hun krachten voor drinkbaar water

TU-professor Doris van Halem en de Ghanese promovenda Lydia Senanu werken aan een lokaal gemaakt keramisch filter voor veilig drinkwater dat zware metalen en bacteriën stopt.

Lokaal gemaakte drinkwaterfilters kunnen erg waardevol zijn voor landen in Afrika en daarbuiten. (Video still: TU Delft TV)

Drinkwaterprofessor Doris van Halem (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) werkt samen met promovenda Lydia Senanu (University of Development Studies, Ghana) aan de verbetering van keramische waterfilters om zware metalen uit (drink)water te verwijderen. Ghanese rivieren zijn vervuild met zware metalen als gevolg van illegale mijnbouw, vertelt Senanu.

Bijzonder is dat de filters een lokaal product zijn, gemaakt van plaatselijke materialen: klei met as van verbrand biologisch afval zoals schillen en vezels. De filters zien eruit als een ruime halfronde kom van gebakken klei, maar tussen de binnen- en buitenwand van klei zit een koolstofrijke laag van gestampte as die metalen en bacteriën bindt.

In welke mate dat gebeurt en waar dat van afhangt, is onderzoek dat in Delft plaatsvindt.

De filters kunnen ontzettend waardevol zijn voor landen in Afrika en daarbuiten. De video Ceramic Water Filters wordt dinsdag 15 maart in de Aula vertoond op de IHE-conferentie Water Summit for Global Development 2022.

TU Delft TV / TU Delft TV is a collaboration between Delta and the Science Centre. The crew consists of TU Delft students.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.