Wetenschap

Desgevraagd: Recordaantal atleten in Sotsji

Met een recordaantal van 41 atleten doet Nederland mee aan de Olympische winterspelen in Sotsji. De verwachtingen van de schaatsers zijn hooggespannen.

Vol spanning kijkt ir. Eline van der Kruk naar de Spelen, en dan vooral naar het schaatsen. “Deels kijk ik voor de lol. Maar ik kijk ook met een onderzoeksbril. Ik wil graag weten wat voor slagen de schaatsers maken en hoe ze hun bovenlichaam houden. En of schaatsers met verschillende lichaamsbouw verschillende schaatstechnieken hebben. Dat zijn interessante gegevens voor mijn schaatsmodel.”

De jonge ingenieur studeerde afgelopen najaar af op een driedimensionaal dynamisch model van de schaatsbeweging. Ze was de eerste afstudeerder binnen de mastertrack specialisatie sports engineering van biomechanical engineering (3mE). De komende vier jaar werkt ze als promovenda verder aan dat model.

“Ik hoop schaatsers over vier jaar, bij de volgende winterspelen, van advies te kunnen voorzien. De coach zal ik niet vervangen, maar mijn model kan wel tot nieuwe inzichten leiden die interessant voor hem zijn.”

Van der Kruk volgt de Spelen op een groot scherm in schaatsbaan Thialf in Heerenveen. “Ik ben daar om metingen te doen aan een indoor GPS-systeem. Dat kan daar nu mooi omdat het erg rustig is op de baan. Met dat systeem meten we met grote nauwkeurigheid de lichaamshouding van schaatsers. Ik werk ook verder aan een bestaande schaats die alle krachten meet tijdens het schaatsen. Tegenwoordig is het bij het wielrennen gebruikelijk om uit te zoeken hoeveel vermogen renners kunnen leveren en wanneer ze moeten pieken om optimaal te presteren. Bij het schaatsen ontbreekt zoiets nog. Voor zover ik weet dan. In dat wereldje wordt natuurlijk veel onder de pet gehouden.”

“Ja, het is allemaal hush hush“, zegt Van der Kruks afstudeerbegeleider ir. Otto den Braver. “Nieuwe technieken worden zoveel mogelijk geheim gehouden.”

Den Braver is ook aan de buis gekluisterd. Tijdens zijn studie was hij zelf professioneel schaatser voor het nationale shorttrackteam. “Voor het eerst doen nu twee Nederlandse shorttrackteams mee aan de Spelen; een mannenteam en vrouwenteam”, zegt hij. “Met die mensen heb ik zelf nog op het ijs gestaan.”

Als promovendus deed Den Braver onderzoek naar een schaats met achtervering. Nu heeft hij zijn eigen bedrijf O’Sports en ontwikkelt hij producten voor sporters, en dan vooral voor schaatsers. Zo ontwikkelde hij de O’See Video Delay app waarmee sporters hun techniek kunnen analyseren. “De schaatsers in Sotsji gebruiken deze app niet. Zij hebben professionele ondersteuning, onder wie een cameraman die hen tijdens trainingssessies continu volgt. De app is vooral interessant voor sporters die dergelijke faciliteiten niet hebben. Wie weet worden innovaties van mijn bedrijf wel gebruikt bij de volgende Spelen in 2018.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.