Wetenschap

Desgevraagd: Edward Snowden onthult afluisternetwerk

Voormalig medewerker Edward Snowden van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA onthulde aan de Britse krant The Guardian het bestaan van een ongekend machtig afluisternetwerk op internet. “De architectuur van de onderdrukking.”

Boundless Informant, een datamining tool van de Amerikaanse overheid, heeft in één maand tijd gegevens over 97 miljard berichten en bestanden op internet verzameld en over 124 miljard telefoongesprekken. Dat zijn tientallen items per wereldbewoner. In één maand. Volgens het NSA (National Security Agency) gaat het over ‘metadata’ zoals afzender, geadresseerde, datum en onderwerp en niet over de inhoud zelf.

Maar in een document dat Snowden naar de Guardian lekte, is te zien dat ook teksten, foto’s, skypegesprekken en andere bestanden door Boundless Informant besnuffeld worden. NSA’s afluisternetwerk Prism heeft zich met een dwangbevel van het Foreign Intelligence Surveillance Court toegang verschaft tot de servers van Microsoft, Yahoo, Google, Skype, Apple en alle andere internetbedrijven die ertoe doen.

“Bedrijven moeten nu beschroomd toegeven dat ze doen wat iedereen al vermoedde”, concludeert TU’s cybersecurity expert dr.ir. Jan van den Berg (TBM). Voor hem was het geen verrassing dat de Amerikanen ‘snuffers’ hebben geplaatst op strategische plekken om de op internet rondreizende informatie te monitoren en te analyseren. Hij is daar ook voorstander van, net als je het wegennet in de gaten houdt met surveillancecamera’s en het luchtruim met radar. “Sterker nog, ik heb tegen de mensen van het Nederlandse cyber security center gezegd dat ze internetverkeer 24/7 in de gaten moeten houden.”

Maar dat is toch precies wat het NSA doet en wat Snowden ‘de architectuur van de onderdrukking’ noemt? “Het moet ook niet op die manier”, vindt Van den Berg. “De NSA vergaart gegevens van iedereen zonder opgave van reden. Dat schept wantrouwen jegens de staat.” In plaats daarvan zou Van den Berg graag zien dat de noodzaak tot monitoring van de cyber ruimte erkend wordt, en dat er transparante besluitvorming komt over wie welke gegevens bewaakt en waarom. “We hoeven geen operationele gegevens bekend te maken, maar het proces moet transparant en democratisch gewaarborgd zijn.”

“Vijftien jaar geleden hadden we het over het beveiligen van informatie, maar nu is internet een plek geworden waar miljoenen mensen met elkaar verkeren, en waar je fysiek dingen in gang kunt zetten aan de andere kant van de wereld. Daarom moeten er, net als op de weg, in de lucht of op het water, spelregels komen en handhaving.”
Voor Edward Snowden heeft Van den Berg respect: “Ik vind het heel knap en dapper wat hij heeft gedaan. Hij heeft laten zien dat de Amerikaanse werkwijze ondemocratisch is. Ik hoop dat hij een boel steun krijgt.”

De zoektocht, wereldwijd, is nu naar een middenweg tussen de zorgeloze vrijheid van ‘bits of freedom’ en de ondemocratische controle van de Amerikaanse geheime dienst.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.