Onderwijs

Denktank: Nederland uit de data-impasse

De Nationale DenkTank presenteerde gisteren in Amsterdam het eindrapport over Big Data. Er liggen grote kansen, stelden de jonge denkers, maar dan moeten we het gebruik van data beter regelen.

Tijdens de feestelijke presentatie van het eindrapport in de Lutherse kerk in Amsterdam gaven leden van de nationale denktank tien oplossingen voor Big Data in Nederland. Oplossingen die Nederland slimmer, mobieler, socialer en gezonder kunnen maken dankzij de groeiende datastroom die we met z’n allen produceren.

Data produceert de moderne mens aan de lopende band. De smartphone houdt bij waar je bent, met wie je in contact bent, hoeveel je hebt gelopen en wat je hebt gegeten. Door te googelen, internetbankieren en te betalen met pinpas geef je veel vrij over je interesses. Plan je reis met google maps of reis op je ov-chipkaart en ook je bestemmingen zijn bekend.

Internetgebruikers wantrouwen Google, maar maken er wel massaal gebruik van. Ze doen met een snelle klik op ‘akkoord’ afstand van hun rechten, zodat hun gegevens vrij verhandeld kunnen worden.

Datzelfde wantrouwen leidt ertoe dat bedrijven en instellingen hun kaarten tegen de borst houden in plaats van data te delen. Terwijl uit de combinatie van data nieuwe en mogelijk profijtelijke toepassingen kunnen rollen.

De nationale denktank bestaat uit 23 studenten en jonge afstudeerders die op uitnodiging van overheid en bedrijfsleven zich vanaf augustus in het thema Big Data hebben verdiept. Ze constateren dat Nederland in een impasse is geraakt; Doordat mensen vasthouden aan de privacy van hun gegevens, kunnen er geen nieuwe toepassingen mee ontwikkeld worden.

Met de oplossingen wil de nationale denktank helderheid scheppen naar klanten over waar hun gegevens voor gebruikt worden (met de datawijzer). Ook streven ze naar een overzicht van zoveel mogelijk databronnen van instellingen en bedrijven met informatie over de toegankelijkheid ( de datalogus).

Aan het eind van de bijeenkomst deelden de denktankers het eindrapport uit met hun tien oplossingen van big data in Nederland.

Het boekje is verkrijgbaar via de NDT website

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.