Campus

Delftse studenten verenigingen onverminderd populair

Landelijke cijfers laten nog even op zich wachten, maar een rondje langs de Delftse studentenverenigingen leert dat de animo om lid te worden onveranderd groot is.

Het Delftsch Studenten Corps tijdens de OWee 2021. (Foto: Daniël Korvemaker)

Hoewel de studentenverenigingen door de coronamaatregelen sociaal gezien misschien wel het saaiste jaar uit hun bestaan beleefden, heeft hun populariteit daar niet onder geleden – integendeel zelfs. Net als vorig jaar hebben de meeste Delftse studentenverenigingen (veel) meer inschrijvingen dan ledencapaciteit. Bij de ‘algemene’ studentenverenigingen stabiliseert het aantal aanmeldingen nu enigszins, nadat de inschrijvingen vorig jaar fors piekten – tot wel 60 procent meer dan het jaar ervoor. Stormachtige groei is dit studiejaar vooral te zien bij de studentensportverenigingen. De boarders van Drop en de roeiers van DSRV Laga hadden bijvoorbeeld zo’n 40 procent meer inschrijvingen dan vorig jaar, terwijl het aantal aanmeldingen voor roeivereniging Proteus-Eretes zelfs meer dan verdubbelde.

Mismatch voorkomen
De enorme populariteit is vleiend voor de verenigingen, maar heeft als keerzijde dat veel studenten teleurgesteld moeten worden. Ook is het onder deze omstandigheden extra zuur als ingelote leden na een tijdje alsnog afhaken. Om dat te voorkomen, hanteren veel verenigingen een stevige inschrijfdrempel. Studenten moeten bijvoorbeeld meerdere keren langskomen om zich te kunnen inschrijven. En Virgiel, de grootste studentenvereniging van Delft, hanteerde dit jaar “een heel lange” vragenlijst. “Bedoeld om beter te kunnen filteren op wie zich wel en niet in onze vereniging heeft verdiept, om verkeerde verwachtingen te voorkomen”, verklaart commissaris extern Martijn Oetelmans.

Internationale leden
Verreweg de meeste aanmeldingen komen nog altijd van Nederlandse studenten (zie: ‘If you want to join a big fraternity you need to speak Dutch’), maar met name voor de ‘gespecialiseerde’ verenigingen bestaat ook interesse van internationale studenten. Het christelijke C.S.R. meldt bijvoorbeeld dat twee van de 64 nieuwe leden een internationale herkomst hebben. En voetbalvereniging Ariston telt zo’n twintig nieuwe internationale leden.

Totaalbeeld
Landelijke cijfers over het aantal inschrijvingen en inlotingen voor studentenverenigingen zijn er nog niet; de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) meldt nog bezig te zijn met het uitvragen bij hun leden. Bij de niet bij de LKvV aangesloten verenigingen Aegee-Delft (40 nieuwe leden) en Outsite (43 nieuwe leden) bleef het aantal nieuwe leden ongeveer gelijk aan vorig studiejaar; het christelijke VGSD meldt zeven nieuwe leden.

Marieke Enter / Nieuwsredacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.