Wetenschap

Delftse projecten krijgen miljoenen

Onderzoeksfinancier NWO verdeelt 140 miljoen euro over negen uitzonderlijk grote projecten. Het zijn projecten die een universiteit of onderzoeksinstituut niet makkelijk zelf kunnen betalen. Aan drie van deze projecten neemt ook de TU Delft deel.

Eén van die projecten is NL-BioImaging, dat zich richt op geavanceerde microscopie. Zij ontvangen 15 miljoen euro van NWO om geavanceerde microscopische technieken te ontwikkelen. Dit om meer inzicht te krijgen in de bouwstenen van het leven en levensbedreigende ziektes beter te kunnen bestrijden.

Project Delta-enigma  ontvangt 16 miljoen euro. In dit project onderzoekt de TU Delft met andere partijen de natuurlijke ontwikkeling van rivierdelta en kustvlaktes. Hiermee willende onderzoekers de verandering van die gebieden door klimaatverandering beter kunnen voorspellen.

Het eveneens Delftse project EPOS-eNLarge onderzoekt de Nederlandse bodem. Door te onderzoeken hoe water door de bodem beweegt, kan het winnen van warmte uit de bodem door geothermie verbeteren. Dat project ontvangt een subsidie van 18 miljoen euro.

In 2008 werd er voor het eerst geld verdeeld. Sindsdien zijn er verschillende rondes geweest, waarin 21 projecten financiering kregen. Nu komen daar dus negen projecten bij. (HOP, BB / Delta, RvdW)

Wetenschapsredacteur Rob van der Wal

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

K.S.vanderWal@tudelft.nl

Comments are closed.