Campus

Delftse klanken – Razende rockshow

Kick the kiwi is niet zomaar een coverband, vertelt de website. ‘Het is een show die over, en soms ook naast, het podium raast.’ Het repertoire varieert van classic rock als van de Golden Earring tot heftige hardrock à la Rage Against The Machine.

“Geen Anouk of Bohemian Rhapsody”, benadrukt gitarist David Beijer. “Dat is top-veertig rock, een heel andere categorie dan tijdloze rock.” De gitarist stond met drummer Martijn Zeestraten in 2009 aan de wieg van de band. Binnen de muren van hun thuishonk De Koornbeurs vonden ze al snel een bassist en zanger. Ook de per ongeluk bij een band meeting aanwezige gitarist Rick Brandt werd liefdevol ingelijfd. In oktober doken ze de oefenruimte in. De ambitie was simpel: ‘zo snel mogelijk het podium op, de zaal platspelen en lol maken’.

Het eerste doel, na twee binnenoptredens, was een spetterende show op Koninginnedag, voor de deur van de Koornbeurs. Ze studeerden een hele rits nummers in. Brandt: “Het was de vraag of zoiets gewaardeerd zou worden. We wilden muziek spelen die de mensen kennen, er komen op zo’n dag immers ook ouderen langs. We twijfelden bijvoorbeeld over Fear Of The Dark van Iron Maiden. Dat duurt acht minuten.” Ze speelden het toch. “We kregen heel veel mensen aan het dansen. Niet alleen vlak voor het podium, maar ook een stukje verder bij Gall & Gall.”

Het geslaagde optreden was aanleiding om, met een nieuwe bassist, de zaken serieuzer aan te gaan pakken. “We willen overal optreden waar we maar gewenst zijn”, aldus Beijer. Naast uitbreiding van het repertoire krijgt ook het showelement veel aandacht, vertelt Brandt: “David en ik hebben allebei dezelfde soort gitaar gekocht. Daar gaan we lasers in bouwen, die spectaculaire effecten moeten geven. De ideeën daarvoor moeten alleen nog uitgewerkt worden.” 

Hoe is de sfeer?
“Binnen de afdeling bouw is een aantal mensen verontwaardigd. Een sectieleider heeft in een brief aan de odc en decaan Louis de Quelerij geschreven dat getallen niet kloppen. Er zijn onduidelijkheden. Zo is er een tabel gemaakt van functies in de huidige en de nieuwe situatie. Je kunt daar mensen uit herleiden. Er blijken foutjes in de berekening van de huidige situatie te zitten. Verder zegt een aantal collega’s: ‘het zal wel weer’. Er is al zo vaak een reorganisatie aangekondigd waarna uiteindelijk iedereen weer doorging. Dat zal nu niet het geval zijn, maar het is een manier van overleven.”

Wat vinden jullie van de bezuinigingen?
“Er zijn twee plannen: een ombuigingsplan dat de hele faculteit behelst en een reorganisatie bij de afdeling bouw. Wij zien liever een reorganisatie van de hele faculteit. Dat betekent dat ook andere mensen dan die van bouw onder het sociaal plan vallen.“

Wat vinden jullie van de reorganisatie?
“Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Er is te lang aangemodderd. We zijn het niet eens met de financiële basis en adviseren de ondernemingsraad daar een extern onderzoek naar te laten doen. Bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg heeft dat tot nu toe afgewimpeld. Wij hebben het idee dat de reorganisatie is gebaseerd op bijna toevallige keuzes. We zien er niet zo veel visie achter. De tweede fase van de reorganisatie zou zijn – als mensen eenmaal herplaatst zijn – dat secties opnieuw worden samengevoegd. Wij vinden dat dit andersom moet. Waar wil je naar toe? Hoe ga je dat invullen?”

Waarom willen jullie een extern onderzoek?
“Wij hebben ons altijd afgevraagd hoe het zo ver heeft kunnen komen. Je zag dat de afdeling bouw – de grootste afdeling – steeds dieper in de rode cijfers raakte en dat er niets aan gedaan werd. Als we dit vijf jaar geleden begonnen waren, had de ombuiging veel geleidelijker plaats kunnen vinden en zonder gedwongen ontslagen. Dus: hoe zit het met de managementbeslissingen? Ook vertrouwen we de getallen niet. De decaan heeft verschillende presentaties gegeven met verschillende getallen. Acht miljoen euro ombuiging werd opeens 9,5 miljoen. We zagen een tabel met daarin inkomsten die gelijk blijven en voorspelbare uitgaven als huur, energie en salarissen. Dan zie je het uiteindelijk vreselijk in het rood gaan, terwijl je ook kunt zeggen: we gaan ombuigen door de inkomsten te verhogen. Dat had vier, vijf jaar geleden moeten gebeuren. De decaan heeft dat een aantal keren aangegeven bij bouw, maar die heeft daar naar ons gevoel niets aan gedaan.”

Had hij door moeten pakken?
“Misschien wel.”

Waarom heeft bouw er niets aan gedaan?
“Dat wil ik niet in Delta hebben, maar in ieder geval verandert er weinig. Als je je inkomen vanuit de overheid ziet verminderen, dan probeer je dat via de derde geldstroom aan te vullen. Daarvoor moet je de boer op en dat is te weinig gebeurd.“

Hoe ernstig zijn de gevolgen voor civiel?
“De faculteit overleeft het wel. De ondersteuning wordt een stuk minder en we maken ons zorgen over de veiligheid. Mensen werken met hydraulische apparaten en opstellingen met hoge druk, dat kun je niet door studenten of aio’s laten doen. Het ‘last-in-first-out’ principe kun je niet toepassen bij wetenschappelijk personeel dat een eigen specialisme heeft. Je moet kijken naar wat de Nederlandse samenleving de komende jaren nodig heeft. Visie.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.