Wetenschap

De politie op je hielen

De politie is je beste vriend. Maar ook die wordt afgerekend op zijn prestaties. Hoe verbeter je die als je afhankelijk bent van een stel boeven dat onverwacht een misdaad begaat? TBM-student Rob van Waas bouwde een simulatiemodel dat politie én betrokken partijen laat zien wat slimme ­misdaadbestrijding is.


Geen boef is meer veilig, als het aan Rob van Waas (22) ligt. Het simulatiemodel dat hij bouwde voor zijn bachelor-eindproject laat politieagenten van de regio Noord-Holland met behulp van een game ontdekken welke misdaadbestrijding het beste past bij welke situatie. “Dat korps zat namelijk met een probleem: net als alle korpsen in Nederland wordt het afgerekend op het aantal misdaden in zijn regio. Dan hádden ze eindelijk eens een goed jaar, pleegde één of andere gek opeens zes overvallen en lagen de statistieken weer overhoop. Zo’n misdaad kun je niet voorspellen, maar je kunt wel berekenen welk beleid preventief het best werkt.”

In zijn model nam de student verschillende factoren op. Afschrikbeleid, het afzetten van bepaalde straten, en patrouilleren bijvoorbeeld, maar ook zaken die direct invloed hebben op het functioneren van de politie. Sluiten mensen hun huizen wel goed af? En hoe functioneert de reclassering? Van Waas: “Al die dingen vragen andere interventies.”

Zijn simulatie dient meteen een ander doel: “Het is een bewustwordingsmodel. Het laat zien dat niet alleen de politie verantwoordelijk is voor het aantal misdaden in een regio, maar dat partijen als de gemeente, de reclassering, maar ook mensen zelf daar invloed op hebben.”

De student werd tijdens zijn project nauw begeleid door TBM-docent Erik Pruyt. De bedoeling is dat de politie zijn model landelijk gaat inzetten. “Natuurlijk was mijn project maar een pilot; een kijkje in de keuken van system dynamics. Daar krijg je tijdens je bachelor bij TBM wel een introductie van, maar ik had eigenlijk geen idee wat die software nou echt eigenlijk allemaal kan.”

Toch kwam de grootste tegenvaller tijdens zijn project niet voort uit gebrek aan kennis, maar uit een heel andere hoek. “Een deel van de agenten bleek helemaal niet open te staan voor het werken met moderne software; met gamen om tot betere prestaties te komen. Dan moet je jezelf opeens verkopen, dat had ik nooit zien aankomen.”

Zijn eindproject is ondertussen afgerond, maar een officieel eindcijfer heeft hij nog niet binnen. “Het korps Noord-Holland was in elk geval heel enthousiast.” Van Waas richt zijn energie ondertussen op heel andere zaken: zijn TBM-master en het organiseren van de All Energy Day in maart 2013. Zo komen twee werelden straks misschien wel onbedoeld heel passend samen. Hoe mooi is het die boeven ooit te vangen met een elektrische auto, door een computer op groene energie precies op tijd geplaatst op de plaats delict?

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.