Campus

De Melkkoe – Reservist

Gerbren Andringa (20, werktuigbouwkunde) zit sinds een half jaar bij de Nationale Reserve, onderdeel van de Koninklijke Landmacht.

“Na de Tweede Wereldoorlog is in 1948 besloten voor een extra leger, waarbij mensen naast hun baan of studie reserve staan. De gedachte erachter was dat zij in geval van dreiging het land óf een cruciale plek, zoals een energiecentrale, mede beveiligen en beschermen. Tegenwoordig kan een reservist ook voor uitzending naar Afghanistan in aanmerking komen. Je werkt dan een half jaar ter ondersteuning van de militairen op de basis. Daarnaast zijn er ceremoniële taken, denk aan Prinsjesdag, en worden we ingezet bij grote evenementen als de marathon van Rotterdam of de Nijmeegse Vierdaagse.

Mijn vader is vroeger een tijdje reservist geweest, waardoor ik er al bekend mee was. Na drie jaar in de supermarkt werken, wilde ik iets doen wat ik leuk vond. Ik heb me toen aangemeld. Voordat ze je aannemen, word je eerst uitgebreid getest. Als je daar doorheen komt, krijg je een auto vol uniformen, kisten, gasmasker en tenten mee naar huis en kun je je voorbereiden op de Algemene Militaire Opleiding. Dat was even afzien, ja. Zeker die week buiten overleven.

Het totale trainingsprogramma loopt over vier jaar, waarbij je van alles leert. Visiteren, dat is fouilleren, patrouilleren, een object bewaken en een uitgebreide cursus EHBO. De verplichte uren kun je verder aanvullen, bijvoorbeeld om te leren klimmen in Luxemburg of om je wing te halen, een parachutebrevet voor militairen. Veel mensen vinden het grappig als ik vertel dat ik weer een middagje heb liggen schieten. Toch komt er verantwoordelijkheid bij kijken. Zodra ik mijn uniform aantrek, verander ik van burger in militair. Ik moet het uniform ook niet aantrekken naar een feestje of er dronken mee door de stad lopen. Dan ben ik echt mijn baan kwijt.
Veel van de oefeningen die we doen, zijn ergens op de heide. Laatst waren we een paar dagen in Marnehuizen, in het noorden van Groningen. Defensie heeft daar een militair oefendorp gebouwd. We moesten de omgeving gaan verkennen, tenten bouwen en een verkeerssluis aanleggen, terwijl een ander peloton de vijand speelt. Vrij realistisch. Nee, er wordt dan niet met echte kogels geschoten, alleen een huls met kruit erin. Gewoon een losse flodder dus.”

Bijbaan: Reservist
Verdiensten: Niet exact bekend, krijgt naar rang betaald
Opvallend: Vader was ook reservist

 ‘Waterarchitect Van Bueren’ verliet vorig jaar oktober DeltaSynq, het jonge ontwerp- en consultancybureau gespecialiseertd in ‘drijvende beschaving’.

Ook Van Bueren blijft zich onverminderd inzetten voor drijvende bouw en techniek. Op zijn cv pronken het door Al Gore onthulde bubble waterpaviljoen en deelname aan de OTEC energievoorziening uit warm en koud water voor Curaçao.

www.waterarchitect.nl

www.deltasync.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.