Geen borst voelt zich fijner dan in de 3D geprinte bh van industrieel (mode)ontwerper Lidewij van Twillert. Tenminste, dat hoopt ze, want aan dat compleet op maat gemaakte stukje lingerie gaat een bodyscan en héél veel rekenwerk vooraf.
- Onderwerp: ‘Creating a custom fit bra using 3D body scanning technologies’
- Eindcijfer: 8,5
Oké, ‘stukje lingerie’ is wat dunnetjes om de bh’s van Lidewij van Twillert (25) te omschrijven. Kunstwerken zijn het, eigenlijk zonde om onder je kleding te dragen. Na een bodyscan, die werkt op basis van een met bouwkundestudent Simon Luitse geschreven script, lift de computer de borsten op zo’n manier dat ze niet worden platgedrukt. Daar ontwerpt Van Twillert een kunststoffen geraamte omheen dat de hele borst omsluit, en vervolgens 3D uit de printer rolt. Daarmee is het ontwerp al flink veranderd ten opzichte van de oorspronkelijke bh met alleen driedimensionale beugels, waarop ze in juni afstudeerde.
Wie op zoek is naar een spannend push-up niemendalletje mag ergens anders winkelen. Evenmin vind je kantjes en ander ’tuttig gedoe’ in de ontwerpen van Van Twillert. “Ik heb altijd al een grote interesse gehad in mode, maar het blijft een uiterlijk ding. Ik wil mode meer diepgang geven door de techniek te belichten.” Dus zijn haar bh’s vrouwelijk, maar gedekt. “Ik laat me inspireren door de jaren dertig tot en met zestig. Dat is een beetje per ongeluk ontstaan, nadat ik het lingeriekostuum ontwierp voor de hoofdpersoon in de Virgiel-musical Cabaret. Ik raakte bevlogen door vintage kleding.” De moderne belijning komt overigens voort uit de data van de bodyscan en volgt de curves van de borst. Daarmee is niet alleen de pasvorm, maar ook het uiterlijk gebaseerd op de persoonlijke bodyscan.
Toch is esthetiek niet het eerste criterium van haar bh’s. Het kan maar duidelijk zijn: de huidige bh’s vindt ze ondingen. “Ontzettend veel vrouwen klagen over het slechte comfort van de beugels. Hoe duur je bh ook is, uiteindelijk plet hij je borsten altijd.” Haar 3D-cups zijn een genot om te dragen, vindt ze zelf. “Ik heb mijn bh tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de hele week gedragen. Zelfs wanneer ik wegliep van mijn stand, spraken mensen me erop aan.” Ook de media hebben haar ontdekt. Een beetje overweldigend, vindt ze, zeker nu haar bedrijf Mesh – vernoemd naar het bestandsformaat dat 3D scans aanlevert in een mesh-structuur van kleine driehoekjes – daardoor een razendsnelle vlucht neemt.
Van Twillert heeft inmiddels een aanstelling aan de TU om verder te werken aan een naadloze bh voor dagelijks gebruik. Die moet zo’n twee- tot driehonderd euro kosten. “Vrouwen geven toch al snel honderd euro uit aan een bh. Als je ervan uit gaat dat iedere vrouw er wel een stuk of tien in de kast heeft liggen en er uiteindelijk altijd maar twee van draagt, is het nog goedkoper ook.”
Jorinde Benner
Comments are closed.