Oras krijgt weer concurrentie. De vijfdejaars L&R-studenten Thijs Durieux (22) en Jeroen Röhner zijn bezig met de oprichting van een nieuwe partij. “Een naam hebben we nog niet, maar we doen zeker mee aan de verkiezingen voor de studentenraad.”
De studenten vinden het ‘een goede zaak’ dat er straks weer wat te kiezen is. “Maar we vinden vooral dat er een partij moet komen die kijkt vanuit een ander perspectief dan Oras”, stelt
Durieux. Oras is in hun ogen vooral gericht op ontplooiing buiten de studie. “Wij willen een alternatief zijn door onze focus op onderwijsverbetering en studeerbaarheid. De kerntaak van de universiteit is voor ons onderwijs, daarna onderwijsprojecten en dan pas extracurriculaire activiteiten”, aldus Röhner.
Concrete plannen willen en kunnen ze nog niet noemen. Ze willen in elk geval werken aan een betere terugkoppeling van studenten naar docenten over de kwaliteit en organisatie van gegeven vakken en de plek van vakken in het curriculum. “Soms hebben studenten al jaren kritiek op een vak zonder dat er iets verandert.” Ook willen ze dat faculteiten beter aan studenten duidelijk maken wat het doel, het nut en de noodzaak van vakken is. Verder vinden ze dat onderzoek op faculteiten meer moet worden betrokken in het onderwijs.
Durieux en Röhner willen bij de verkiezingen en later in de studentenraad (sr) komen met ‘breed gedragen, goed onderbouwde ideeën’. Ze werken daarom nu aan een stevig en breed netwerk. “We hebben inmiddels intensief contact met ongeveer tien mensen en we zoeken nu studenten die zitting willen nemen in de sr, studenten die willen bijdragen aan beleid en studenten die klankbord willen zijn.” Ze hebben er speciaal het mailadres srpartijdelft@gmail.com voor in het leven geroepen. Ook zoeken ze contact met docenten. “Als klankbord, om te voorkomen dat we het college van bestuur lastigvallen met onuitvoerbare, onhaalbare plannen”, zegt Röhner.
Hun netwerk moet ook voorkomen dat hun partij – anders dan AAG en Het Principe – blijft steken in de Calimero-rol ten opzichte van Oras. Via hun netwerk willen ze blijvend voldoende stemmers trekken en het moet garant staan voor opvolgers in de raad en de opbouw van de partij. “Het is reëel dat we in de sr klein beginnen”, zegt Röhner. “Ons doel is komend jaar twee of drie zetels te behalen, maar over enkele jaren hopen we minstens de helft van de tien sr-zetels te bezetten.”
Ze zien de samenwerking met Oras met vertrouwen tegemoet. “Wij zijn geen tegenpartij. Oras zien we als partner. Samen moet je eruit komen”, aldus Durieux. Hij weet nu al dat hun sr-leden niet alle portefeuilles zullen bemannen. “Daar heb je geen mankracht voor.” Ook ten opzichte van het college van bestuur willen ze geen tegenpartij zijn. “We komen met onderbouwde initiatieven en kijken kritisch en vooral constructief naar het beleid van het cvb met nadruk op onderwijs.”
Overleden
De oprichter van studentenroeivereniging Proteus, ir. Gerrit Athmer, is 29 maart op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn idee voor een vereniging waar wedstrijd- en fuifroeien naast elkaar bestaan, leidde op 7 juli 1947 tot de oprichting van Virgilius Roei Vereniging Proteus. Proteus fuseerde in 1970 met de open studentenroeivereniging Eretes. Athmer was tot op het laatst zeer betrokken bij Proteus-Eretes. Hij wordt op 6 april begraven.
Vinger-rsi
Het gebruik van iPhones en andere touchscreen apparatuur begint zijn tol te eisen. Volgens een rapport van het RIVM dat vandaag verschijnt, komt uiteindelijk driekwart van de touchscreen gebruikers met klachten bij de huisarts terecht. Prof.dr. Arie Nieuwenhuizen van het artsengenootschap KNMG schrijft aanvankelijk verrast te zijn door een nieuwe rsi-golf. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de klachten zich concentreerden op wijsvinger en duim. En niet, zoals vroeger het geval was, bij de pols. Nieuwenhuizen vermoedt dat intensief gebruik van touch-screen apparatuur voor de toename van klachten verantwoordelijk is. Prof. Catholijn Jonker van mens-machine-interactie bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica raadt gebruikers aan met de linkerhand te leren werken. In de Apple store is een speciale App verkrijgbaar om te leren van hand te wisselen onder de naam iSwitch.
Auditorium
Met de ogen dicht waan je je op een schoolfeest in de jaren zeventig. Wegdromend op de klanken van Pink Floyd, met betoverende maar onbegrijpelijke teksten. Ogen open en je bent in de aula. Niks Pink Floyd, maar de verdienstelijke coverband Pink Project op het podium. Afgelopen dinsdag gaf het aulacongrescentrum, onderdeel van facilicity management en vastgoed (FMVG), een demonstratie van de nieuwe licht-, beeld- en geluidstechniek van het auditorium. Life muziek in surround sound versmelt naadloos met HD-achtergrondprojectie en spatsynchrone lichteffecten. Van college tot concert, van videoconferentie tot filmvoorstelling. Alles kan. Een zaal bijschakelen, de voorstelling met slechts tien seconden vertraging op internet zetten. Geen probleem. Al is het voor de technici nog een beetje wennen, te oordelen naar de soms harde schakelklikken en bruuske geluidsovergangen.
http://www.flickr.com/photos/mms-tudelft
Selectie
Liever selectie aan de poort dan huidige studenten opzadelen met bezuinigingen. Die keuze maken Delftse studenten als hun faculteit moet bezuinigen door hoge studentenaantallen. Dat blijkt uit een poll van de studentenraad (sr) op blackboard. Van de 3854 studenten die de poll invulden, koos ruim 63 procent voor beperking van de instroom door selectie aan de poort of een numerus fixus. Bijna vijftien procent wil aan huidige studenten eisen stellen, zoals het afronden van een bachelor in vier jaar. Ruim vijf procent kiest voor minder vakken, contacturen en studierichtingen. Eenzelfde percentage zou meer geld vrijmaken voor onderwijs door te bezuinigen op docenten en student-assistenten. Ruim elf procent vulde in dat het gerechtvaardigd is niets te doen. De sr wil de resultaten gebruiken bij een overleg met het college van bestuur over de prognoses voor de studenteninstroom.
Toilet
Een kartonnen toilet met een waterbestendige laag. Met dat idee won de 26-jarige TU-studente industrieel ontwerpen Sacha van Ginhoven op Wereldwaterdag (25 maart) een ideeënwedstrijd van onder andere Unicef en Verkeer en Waterstaat. De Plug-in van Van Ginhoven en vier andere studenten heeft de vorm van een grote beker die past in bestaande latrines zonder riolering in ontwikkelingslanden. Hij heeft een inhoud van dertig liter en is herbruikbaar. Grote boodschappen zijn na verhitting te gebruiken als meststof.
Superarena
De KNVB wil samen met de Belgische voetbalbond het WK van 2018 naar Nederland halen. Maar er is in beide landen geen stadion te vinden dat minstens 80 duizend zitplaatsen bevat – een eis van de Fifa. Student Jeroen Smeets (Civiele Techniek en Geowetenschappen) onderzocht voor zijn afstudeeropdracht de mogelijkheden van een uitbouw van de Amsterdamse Arena (nu 50 duizend plaatsen). Zijn ontwerp voorziet in een derde ring van ultra hogesterkte beton bovenop de huidige constructie.
Comments are closed.