Opinie

[Column] Gullible

In het Engels werkt het net iets beter dan in het Nederlands: tegen iemand zeggen dat het vreemd is dat het woord gullible (goedgelovig) niet in het woordenboek staat.

De kans is tamelijk groot dat die persoon dat meteen gaat opzoeken. Een onschuldige practical joke.

Kwalijker wordt het als mensen iets geloven omdat ze het ‘gezien’ hebben. Door geavanceerde computeranimaties is de uitdrukking seeing is believing tamelijk nutteloos geworden. We zien tegenwoordig veel dingen die in strijd zijn met de wetten van de natuurkunde. Hollywood draagt bepaald niet bij aan een beter begrip van de fysica. Zo bevat de film ‘Speed’ een scène waarin een bus met een snelheid van 110 km/u over een gat in de weg van vijftien meter vliegt. Er zijn schrikbarend veel mensen die geloven dat dit kan. Er is zelfs een aflevering van het onvolprezen programma ‘Mythbusters’ aan gewijd. Leuk om te zien maar natuurlijk volstrekt onnodig omdat elementaire natuurkunde volstaat om uit te rekenen dat het onmogelijk is. Helaas is natuurkunde geen verplicht vak op school, met alle gevolgen van dien. Zo vallen er bijvoorbeeld regelmatig mensen te pletter die vanaf het balkon van hun vakantieappartement in het zwembad proberen te springen en daarbij niet de juiste verhouding tussen Vvoorwaarts en Vneerwaarts weten te verkrijgen. Erg sneu natuurlijk dat ze dankzij dit zogenaamde balconing hun genen niet aan een volgende generatie kunnen doorgeven.

Op het internet circuleert al enige tijd een filmpje dat lijkt te spotten met de wetten van de natuurkunde. Op YouTube is het te vinden onder de titel ‘Amazing water trick! How to suspend water without a cup!’. We zien iemand die een vol glas water omgekeerd op tafel zet en vervolgens het glas met een draaiende beweging omhoog trekt. Het resultaat is uitermate spectaculair: het water blijft in de vorm van het glas overeind staan terwijl het roteert. Het is een kwestie van veel oefenen om de gecombineerde draai-trekbeweging precies goed te krijgen. Vooral niet te snel opgeven, is het advies.

Kostelijk. Vooral de commentaren zijn een lust om te lezen: ‘I find it works best with sulfuric acid’; ‘If you jizz in the water, the sperm cells will hold the water molecules together with their hands’; ‘Another good trick is to simply tip a bucket of water straight onto your own head’; ‘I can do that! But only in my spaceship going fast’; ‘It’s all wrong, must do it with gasoline while smoking, much more exciting’; ‘The easiest way is to use a much larger container, like a bucket, and for the surface I used the coffee table in my living room. Try it!’

Uit een enquête van de website LiveLeak blijk dat twaalf procent van de ruim veertienduizend respondenten denkt dat het echt is. Uitgesplitst naar land van herkomst blijken Nederlanders met veertien procent iets bovengemiddeld goedgelovig te zijn. Het meest nuchter (of intelligent) zijn Belgen (6 procent) en Turken (3 procent) terwijl Letten op het randje van de imbeciliteit vertoeven met 44 procent. Seeing is believing.

Dap Hartmann is astronoom. Hij werkt als onderzoeker bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management.

Columnist Dap Hartmann

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

l.hartmann@tudelft.nl

Comments are closed.