Het college van bestuur wil de reorganisatie bij de afdeling design engineering doorzetten, ondanks een negatief advies van de ondernemingsraad.
De reorganisatie van de afdeling bij Industrieel Ontwerpen leidt tot een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen en boventalligheid van medewerkers. De afdeling telde in december vorig jaar nog 45,05 arbeidsplaatsen. Het plan was dat dat er per september 2014 26,5 zouden zijn en medio 2016 33,1.
Na veelvuldig overleg in het afgelopen half jaar adviseert de ondernemingsraad (or) negatief. Hij vindt dat de profielen van de nieuw aan te trekken hoogleraren zeer ruim zijn omschreven en dat de nieuwe koers van de afdeling te open is. Daardoor twijfelt de or of mensen wel objectief en eerlijk op functies zijn te plaatsen.
Doordat er nu al medewerkers van hun taken zijn ontheven en de nieuwe organisatie lijkt te zijn gestart, zo schrijft de or aan het college, werd er op een reorganisatie vooruitgelopen, voordat de or advies had gegeven. Ook lijken medewerkers al op nieuwe functies te zijn geplaatst, omdat zij het bijbehorend werk al doen.
Dat is niet volgens de wet en procedurele afspraken, vindt de or. Die afspraken gaan ervan uit dat medewerkers pas van hun taken worden ontheven of nieuwe taken krijgen na het plaatsingsproces, met raadpleging van de plaatsingsadviescommissie (PAC). Pas nadat een PAC uitspraak heeft gedaan kan een medewerker boventallig worden.
De or vindt de wijze waarop het plan is geschreven nog steeds niet specifiek genoeg en wijst erop dat de kans op rechtszaken door de betrokken medewerkers daardoor onacceptabel groot is. De getroffen medewerkers zouden de gang van zaken als grievend ervaren.
Het college heeft desondanks definitief besloten de reorganisatie door te laten gaan en laat weten het naar het personeel toe niet verantwoord te vinden hen nog langer in onzekerheid te laten over hun eigen positie. Voorwaarde is wel dat er extra informatie naar de PAC wordt gestuurd zoals de or in zijn advies vermeldt.
Het betreft zienswijzen die de betrokken medewerkers tijdens de zomerperiode hadden ingediend en een uitwerking van de nieuwe koers, de inhoudelijke oriëntatie van de afdeling per onderzoeksthema en de benodigde expertisegebieden.
Verder is het college van mening dat de noodzaak tot verandering van de afdeling breed wordt onderschreven. De afdeling moet volgens het college ‘inhoudelijk toekomstbestendig zijn en financieel gezond worden gemaakt’. Daarvoor is een andere organisatiestructuur nodig.
Gezien de razendsnelle ontwikkelingen in de samenleving is ervoor gekozen dat de afdeling zich gaat concentreren op responsive technologies (technologieën die het ontwerpproces en eindresultaat opener en flexibeler maken) en op nieuwe productiemethoden die een vaart nemen door de opkomst van ICT, robotica, rapid prototyping en 3D-printing.
De uitvoering van de reorganisatie is nu een maand opgeschort, omdat de or wettelijk nog beroep kan instellen bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De or beraadt zich daar nog op.
Comments are closed.