Had Technische Natuurwetenschappen (TNW) drie a vier jaar geleden nog een positief resultaat van tien miljoen euro, nu is sprake van een tekort van 6,5 miljoen euro.
Hoe kan dat? Voormalig decaan Karel Luyben meent dat een aantal oorzaken is aan te wijzen voor de snel verslechterende financiële situatie.
Zo nam het bedrag dat TNW de afgelopen drie a vier jaar van de TU kreeg toegewezen uit geld van de rijksoverheid (‘eerste geldstroom’ en strategische middelen) af van 61 miljoen naar 48 miljoen euro. Dat is een daling van ruim 20 procent.
In dezelfde periode stegen de energielasten volgens Luyben met 30 procent door stijgende olieprijzen. Dat kwam voor TNW harder aan met vijf oude gebouwen waarin in een aantal gevallen wordt gestookt via verwarmingssystemen in het gebouw zelf. Daar komt volgens Luyben ook nog eens een huurstijging van 20 procent bij.
Tegelijkertijd, zo stelt Luyben, stegen de loonkosten in die periode met ongeveer 18 procent. Dat komt door de invoering van een dertiende maand, stijgende salarissen (volgens cao-afspraken) en door stijging van de werkgeverslasten.
Volgens Luyben is bij TNW destijds de buikriem al aangehaald door zo zuinig mogelijk te opereren. “Los daarvan was in 2005-2006 bij een ‘overschot’ van tien miljoen euro geen reden je zorgen te maken als je zuinig blijft doen. Niet te verwachten was de daling in inkomsten uit het verdeelmodel van de TU.”
Vorig jaar was ook al sprake van een tekort: de begroting voor 2009 kwam uit op min 4,5 miljoen euro. “Het college van bestuur zei dat dit min 2,5 miljoen euro moest zijn, maar wilde geen draconische ingrepen”, zegt Luyben. Het college van bestuur geeft geen commentaar op deze uitspraken.
Uiteindelijk bracht Luyben de begroting voor 2009 terug naar min 2,5 miljoen euro door kostenreductie en door in overleg uit te gaan van extra inkomsten in de vorm van overheidssubsidie voor Oyster. “Had je eerder kunnen ingrijpen? Ja. Wat had je dan moeten doen? Krimpen. Wat moet je nu doen? Krimpen”, zegt Luyben.
En Stip zelf, doet het de studenten wat? “Eigenlijk reageren we nooit op dit soort aanvallen”, vertelt fractievoorzitter Job Veltman. “Iedereen mag mij midden in de nacht wakker maken om te vertellen wat wij gedaan hebben voor de stad: er zijn honderden crisisbestendige kennisbanen gecreeerd, er is meer horeca dan ooit in de binnenstad, de TU is by far de grootste sponsor van de MooiWeerSpelen geworden en zo kan ik nog heel lang doorgaan.”
Volgens Veltman is het doel van een dergelijk artikel dan ook uitsluitend om een discussie te starten die niet om inhoud of feiten draait. “Ik vind het daarom veel beter als iedereen, ook Onafhankelijk Delft, meedenkt hoe de stad en de TU veel meer aan elkaar kunnen hebben.”
Comments are closed.