Campus

Collega’s eren binnenluchtspecialist Bluyssen

Binnenklimaatspecialist prof.dr.ir. Philomena Bluyssen (Bouwkunde) werd afgelopen maand tot erelid benoemd van de International Society of Indoor Quality and Climate (ISIAQ.nl).

Prof. Bluyssen (links) wordt geëerd door bestuurslid Lada Hensen. (Foto: Bram Saeys)

Het eerbetoon vond plaats tijdens het symposium Binnenmilieu in energie-efficiënte woningenop 5 april aan de Technische Universiteit Eindhoven.


Bluyssen was in 2000 één van de oprichters van ISIAQ.nl en ook de eerste voorzitter. Sinds 2012 werkt ze als hoogleraar Indoor Environment bij de afdeling architectural engineering + technology aan faculteit Bouwkunde. Daarvoor werkte ze meer dan twintig jaar bij TNO op het gebied van binnenmilieu.


Ze schreef zo’n tweehonderd publicaties, waaronder twee standaardwerken The Healthy Indoor Environment, how to assess occupants wellbeing in buildings (2013) en The Indoor Environment Handbook, how to make buildings healthy and comfortable (2009). Voor de leek volgde Wat je moet weten over binnenlucht, een eenvoudige gids om jezelf te leren je binnenlucht te verbeteren in 2015.


In de loop van jaren was Bluyssen in binnen- en buitenland betrokken bij baanbrekend onderzoek, waaronder Europese projecten zoals Airless, over verontreinigingen in klimaat installaties, en HOPE, over gezondheid in energie-efficiënte gebouwen.


Het Senselab dat in 2016 werd geopend was haar initiatief. Het is opgebouwd rond de vier binnenmilieufactoren lucht, warmte, verlichting en akoestische kwaliteit. Het is een hulpmiddel voor het testen en ervaren van afzonderlijke en combinaties van binnenmilieu-omstandigheden en bedoeld om bij te dragen aan meer begrip van en het omgaan met het binnenklimaat.

Erelidmaatschap voor Philomena Bluyssen

Na de oprichting van het ISIAQ is ze actief betrokken gebleven bij tal van activiteiten. Zodoende heeft Bluyssen het belang van binnenklimaat op de kaart gezet bij politiek en publiek.


Het ISIAQ benoemde in 2009 het eerste erelid: dr.ir. Atze Boerstra, oprichter en eigenaar van BBA Binnenmilieu.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.