Onderwijs

Civiele toppers delen hun ervaring met studenten

(Oud)-directeuren en voorzitters van Bouwend Nederland, NL Ingenieurs, de BAM en het Waterschap Rivierlanden deelden op 19 mei hun passie voor de civiele techniek tijdens de civiele bedrijvendag.

Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), de enige niet civiel opgeleide spreker, schetste samen met Paul Oortwijn (NL Ingenieurs), Nico de Vries (BAM) en Kees Vonk (Waterschap Rivierenlanden) een goed plaatje van wat verwacht wordt van de toekomstige civiele ingenieurs in de zaal.

Trots op de civiele techniek, dat ontbreekt volgens Paul Oortwijn nog wel bij veel civiele ingenieurs. “Het lijken vijf Eiffeltorens in mooi slank beton gegoten, wat een plaatje. Het lijkt zo simpel maar er gaat heel wat werk aan vooraf”, zei hij over de brug van Millau. “Op mijn LinkedIn-pagina staat niet voor niets: proud to be an engineer“.

De sprekers waren het erover eens dat de breedte van de opleiding een grote kracht van de civiele ingenieur is. “Hierin moet je je kansen pakken. Er lopen veel wegen naar Rome, maar het is eigenlijk niet interessant dat je naar Rome gaat, meer dat er veel wegen vanuit de civiele techniek starten”, aldus Oortwijn.

De oude rotten uit het vak spraken vooral uit ervaring en kwamen met kleurrijke anekdotes. Al vertelde Nico de Vries (BAM) juist dat hij een heel saaie carrière heeft gehad: vanaf 1977 werkte hij alleen maar bij de BAM.

De loopbaan van De Vries blijkt natuurlijk helemaal niet saai, hij had binnen de BAM namelijk iedere twee à drie jaar een andere functie. Wiskunde en funderingstechniek zei hij bijna nooit te gebruiken in zijn werk. “Waar die academische opleiding dan voor dient? Het analytisch leren denken is heel belangrijk.”

Alle sprekers benadrukten het belang van de samenwerking tussen bedrijven en het onderwijs. Maar het werd niet helemaal duidelijk hoe die samenwerking vorm moet krijgen. Opvallend was dat alle sprekers de huidige studiedruk aankaartten. Verhagen merkte op dat er weinig ruimte voor praktijk gerelateerde activiteiten is, maar ook dat alleen vakkennis niet meer genoeg is. Er is dus vraag naar ingenieurs met een brede achtergrond en meer dan alleen ingenieurskennis. Tegelijk komt er steeds minder ruimte voor de student om zich breed te ontwikkelen tijdens de studie.

De invloed van de studiedruk bleek ook uit de opkomst bij de lezing. Zaal A van de faculteit CiTG zat niet eens half vol terwijl er toch wel aardig was gepromoot. Dan kiest een student toch voor het afmaken van een practicum in plaats van een kans om de hoge heren uit de civiele wereld te ontmoeten.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.