In de biologie zijn eiwitten de handen en voeten van een cel, en ze spelen een cruciale rol bij tal van ziekten. Tot nu toe worden eiwitten geïdentificeerd door ze op te knippen in kleine stukjes en daaruit het oorspronkelijke eiwit te achterhalen.
Onderzoekers van het Chirlmin Joo Lab (faculteit Technische Natuurwetenschappen) presenteerden in Nature Nanotechnology een nieuwe methode die eiwitten identificeert zonder ze op te knippen. De methode is bovendien ultragevoelig. De methode kan eiwitten in extreem lage concentraties herkennen en wordt niet verstoord door de aanwezigheid van andere biomoleculen.
Veelbelovend
De methode heet FRET X en bestaat uit een slimme combinatie van technieken. Verschillende dna-fragmenten met fluorescerende labels hechten zich aan specifieke delen (aminozuren) van het eiwit. Onder de microscoop zijn de onderlinge posities te bepalen. Niet het volledige eiwit hoeft zo in kaart gebracht te worden om herkend te worden. Net als bij dna-identificatie voldoet een aantal markers en een database met alle bekende eiwitten voor een match.
‘Deze techniek heeft de potentie om nieuwe mogelijkheden te openen voor proteomics en voor diagnoses gebaseerd op biomarkers’, schrijft het vakblad GEN. Een veelbelovende techniek kortom, waarvan impact verwacht wordt in het lab én in de kliniek.
- Lees het uitgebreide TU Delft persbericht
- Lees de wetenschappelijke publicatie
Comments are closed.