Chirlmin Joo Lab presenteert supergevoelige identificatie van eiwitten

In de biologie zijn eiwitten de handen en voeten van een cel, en ze spelen een cruciale rol bij tal van ziekten. Tot nu toe worden eiwitten geïdentificeerd door ze op te knippen in kleine stukjes en daaruit het oorspronkelijke eiwit te achterhalen.

Onderzoekers van het Chirlmin Joo Lab (faculteit Technische Natuurwetenschappen) presenteerden in Nature Nanotechnology een nieuwe methode die eiwitten identificeert zonder ze op te knippen. De methode is bovendien ultragevoelig. De methode kan eiwitten in extreem lage concentraties herkennen en wordt niet verstoord door de aanwezigheid van andere biomoleculen.

Veelbelovend

De methode heet FRET X read-more-closed en bestaat uit een slimme combinatie van technieken. Verschillende dna-fragmenten met fluorescerende labels hechten zich aan specifieke delen (aminozuren) van het eiwit. Onder de microscoop zijn de onderlinge posities te bepalen. Niet het volledige eiwit hoeft zo in kaart gebracht te worden om herkend te worden. Net als bij dna-identificatie voldoet een aantal markers en een database met alle bekende eiwitten voor een match.

‘Deze techniek heeft de potentie om nieuwe mogelijkheden te openen voor proteomics read-more-closed en voor diagnoses gebaseerd op biomarkers’, schrijft het vakblad GEN. Een veelbelovende techniek kortom, waarvan impact verwacht wordt in het lab én in de kliniek.

Eiwit identificatie met FRET-X
Een eiwit met de code van aminozuren op de achtergrond. FRET X-technologie identificeert eiwitten aan de hand van hun vingerafdrukken, hier weergegeven door de C’s en K’s die oplichten tussen de blauwe letters. (Beeld: Chirlmin Joo Lab, TU Delft)
De onderzoekers hebben het principe van de herkenning verbeeld in een video van een minuut.

Comments are closed.