De Universiteit Leiden vertoonde onlangs een Chinese film zonder op tijd te vermelden dat om het propaganda ging. Een foutje van een nieuwe medewerker, zegt de universiteit.
My Flag (2015) werd op 18 oktober vertoond in de filmzaal van de Aziatische afdeling van de Leidse universiteitsbibliotheek. De film werd gemaakt met Chinees overheidsgeld en volgt een vaderlandslievende Oeigoers-Chinese boer, die al twintig jaar elke dag de Chinese vlag hijst. Oeigoeren zijn een onderdrukte moslimminderheid in China.
Op sociale mediakanalen kondigde de Universiteit Leiden My Flag aan als een “ode aan het patriottisme, nationale eenheid en loyaliteit aan het moederland”. Daar had “duiding” bij gemoeten, zegt Erik Weber, woordvoerder bij de Leidse universiteitsbibliotheek. Volgens hem betrof het een vergissing van een nieuwe conservator: “Hij heeft er niet bij stilgestaan.”
Op Facebook werd er toen alsnog een disclaimer aan de aankondiging toegevoegd. Dat gebeurde een uur voor aanvang van de film. “Gelieve kennis te nemen van het feit dat deze film door de staat gesponsord is”, staat er.
Volgens de Verenigde Naties worden zo’n miljoen Oeigoeren door China vastgehouden in “politieke kampen voor indoctrinatie”. De Chinese overheid ontkent dit. Wel zegt zij dat er ruimte is voor “herintegratie en heropvoeding” onder Oeigoeren.
HOP, Flora Woudstra Hablé
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.