Kort

CDJA: 18 duizend voor studerenden

De jongerentak van het CDA, het CDJA, wil geen terugkeer van de oude basisbeurs, maar een systeem van leerrechten. Iedereen krijgt dan 18 duizend euro bestemd voor studie of bijscholing.

“Een mislukt experiment van PvdA, GroenLinks, D66 en VVD”, noemt het CDJA het sociale leenstelsel. De christendemocratische jongeren willen er zo snel mogelijk vanaf en kregen steun van het CDA-partijcongres.

Het CDJA komt nu met een alternatief voor de basisbeurs: een leerrechtensysteem voor studenten en werkenden. Uitgangspunt is dat iedereen, ongeacht zijn opleidingsniveau, evenveel geld krijgt om al zijn opleidingen en cursussen mee te betalen. Jaarlijks gaat het om een bedrag van 3.600 euro, het equivalent van de oude basisbeurs voor uitwonenden. Dat bedrag wordt vijf keer toegekend: genoeg om een universitaire master mee te behalen. Dus 18 duizend euro in totaal.

Studenten krijgen het geld niet volledig in handen. Eerst wordt het collegegeld ervan betaald, om er zeker van te zijn dat het bedrag vooral aan onderwijs wordt besteed. Voor hun levensonderhoud blijven de studenten aangewezen op hun ouders, bijbaantjes, een aanvullende beurs en de mogelijkheid om te lenen. (HOP, Hein Cuppen)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.