Campus

Busstaking geen excuus voor missen tentamen

Vanwege een staking rijden er morgen geen streekbussen en regiotreinen. Maar dat is geen excuus om colleges of tentamens te missen, waarschuwen universiteiten en hogescholen.

(Foto: Connie van Uffelen)

Als de cao-onderhandelaars er vandaag nog steeds niet uitkomen, leggen buschauffeurs en andere medewerkers in het streekvervoer vanaf woensdag het werk neer. De staking kan enkele dagen duren.


Hier zullen ook studenten last van hebben die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar hun hogeschool of universiteit gaan. Maar ondanks de staking moeten studenten gewoon op tijd komen bij tentamens en lessen, laten verschillende onderwijsinstellingen weten.


De toetsweek bij Saxion gaat bijvoorbeeld gewoon door. “Bereid je goed voor op je reis en ga op tijd van huis weg. Het zou toch zonde zijn als je die laatste tentamens misloopt?” Ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is niet van plan om lesactiviteiten te verschuiven: “Zorg in ieder geval dat je het nieuws in de gaten houdt, zodat je niet verrast wordt door uitvallende bussen en treinen.”


De Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam waarschuwen eveneens dat studenten tijdig ander vervoer moeten vinden als ze naar college of tentamen moeten komen. Ook studiekeuzechecks gaan gewoon door, meldt bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam.


Loon, pauzes


De landelijke staking is uitgeroepen omdat de vakbonden geen overstemming met de werkgevers hebben bereikt over een nieuwe cao. De bonden eisen meer loon, minder werkdruk en meer pauzes.


In Amersfoort, Zwolle, Arnhem en de provincie Limburg vallen ook treinlijnen uit die niet van NS zijn. Bovendien rijden er geen bussen en trams in de stad Utrecht en vallen er ook in Rotterdam lijnen uit.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.