Sporten wordt voorlopig toch niet duurder voor studenten, belooft minister Bruins aan een kritische Tweede Kamer. Toch zijn vier Delftse gemeenteraadspartijen er niet gerust op.
X is de plek voor sport en cultuur. (Foto: Thijs van Reeuwijk)
Studentensporters kunnen opgelucht ademhalen: ze hoeven voorlopig niet twee of drie keer zoveel te betalen voor hun sportpas, zoals universiteiten en verenigingen vreesden. Minister Bruins beloofde op 14 mei in de Tweede Kamer dat hij zijn ‘beleidsregel’ voorlopig niet zal handhaven.
Van 200 naar 700 euro
Die regel is dat publiek geld niet naar private activiteiten mag gaan. En het ministerie stuurde een maand geleden een strengere interpretatie van die regel naar het onderwijs. Onderwijsgeld mag de private markt niet verstoren, dus moeten studenten eigenlijk een ‘marktconforme’ prijs betalen voor de sportvoorzieningen.
Daardoor zou een sportabonnement 700 euro kunnen gaan kosten, zei universiteitenkoepel UNL vorige week, in plaats van 200 euro nu. Studenten startten protestacties en riepen in een petitie de politiek op om sporten ‘betaalbaar te houden’.
Onduidelijkheid blijft bestaan voor cultuur
Woensdagmiddag debatteerde de Tweede Kamer erover. Na kritische vragen, ook van de coalitiepartijen, ging minister Bruins direct overstag: hij zou zijn eigen beleidsregel voorlopig niet handhaven, beloofde hij. Hij was het met de Kamer eens dat sporten goed is voor de onderwijsprestaties, de sociale contacten en voor het mentaal welzijn van studenten.
‘Het blijft onzeker wat er op de langere termijn gaat gebeuren’
Dat allerlei dingen duurder zouden worden had hij vooraf niet bedacht, zei Bruins. Zijn bedoeling was alleen maar om de beleidsregel te verhelderen.
Toch is de helderheid over culturele activiteiten nog ver te zoeken. Toneel, muziek, dans, cabaret: allerlei andere studentenactiviteiten worden ook vaak indirect gesubsidieerd door onderwijsinstellingen, bijvoorbeeld omdat ze vrijwel gratis een zaal of theater gebruiken. Maar onduidelijk bleef woensdag of Bruins’ belofte om niet te handhaven ook voor cultuur geldt.
Vragen in Delftse gemeenteraad
Mede daardoor blijven verschillende fracties in de Delftse gemeenteraad bezorgd. Op 15 mei dienden Studenten Techniek In Politiek (STIP), PvdA, D66 en GroenLinks schriftelijke vragen in bij het college van burgemeesters en wethouders.
Sophie Wentink, voorzitter van de gemeenteraadsfractie van STIP, legt uit waarom: “Ik vind het belangrijk om nu schriftelijke vragen te stellen. De beleidsregel is namelijk nog steeds van kracht en het blijft onzeker wat er op de langere termijn gaat gebeuren. Onze vragen gaan niet alleen over sportvoorzieningen, maar ook over culturele voorzieningen en bijvoorbeeld de Botanische Tuin. Als er in de toekomst toch gehandhaafd wordt, kan dat grote gevolgen hebben voor studenten én voor de druk op gemeentelijke voorzieningen.”
De partijen vinden dat de gemeente Delft zich kritisch moet uitlaten over de beleidsregel, net als bijvoorbeeld studentensteden als Groningen en Utrecht. Doel zou moeten zijn dat de regel helemaal ‘van tafel gaat’, aldus Wentink.
Zij dringt erop aan dat de gemeente over dit onderwerp in gesprek blijft met de TU en andere onderwijsinstellingen. “We willen graag inzicht krijgen in wat de gevolgen zouden zijn als er wel gehandhaafd gaat worden en wat dit betekent voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en druk van sport- en cultuurvoorzieningen in Delft. Zo kunnen we hierop anticiperen indien dit nodig is.”
HOP, Olmo Linthorst/Delta, Saskia Bonger
Update vrijdag 16 mei, 16.50 uur:
Onderwijsinstellingen mogen voorlopig ook doorgaan met hun steun aan cultuurcentra voor studenten. Dat zegt het ministerie van Onderwijs tegen het HOP. Studententoneel, cabaretclubs en muziekverenigingen kunnen daardoor goedkoop of gratis een theater of andere ruimte op de campus blijven gebruiken. Bruins blijft de huidige situatie ‘gedogen’, zegt zijn woordvoerder.
De woordvoerder noemt dat logisch. “Het ligt voor de hand dat wat gedoogd werd, nog een tijdje gedoogd wordt en dus niet gehandhaafd wordt op onrechtmatige besteding aan bijvoorbeeld cultuur.”

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.