Promoveren doe je in pinguïnpak, schreef columnist Dap Hartmann gisteren. Aanleiding was de zaak van CiTG-promovendus Michael Afanasyev, die van de TU niet in piratenpak op zijn promotieplechtigheid mag verschijnen. Afanasyev reageert met deze ingezonden brief.
De TU Delft baseert haar regels over welke kleding bij de promotieceremonie hoort op de ‘white tie event’-dresscode. Daarom promoveer je in een ‘pinguïnpak’ of in een galajurk. Per 1 januari is het kledingvoorschrift overigens genderneutraal en mag er ook door de mannelijke promovendi een jurk gedragen worden en mogen de dames een ‘pinguïnpak’ aan.
‘Het promotiereglement maakt wél een uitzondering voor ‘religieuze fratsen’
Op basis van de ‘white tie event’-dresscode blijven ook in het vernieuwde promotiereglement uitzonderingen mogelijk voor ‘protocollaire kleding behorend bij een academische cultuur of academische traditie’. Japanse promovendi mogen ceremoniële kimono’s dragen en militairen mogen hun gala-uniformen aantrekken. Het is bij ‘white tie events’ ook gebruikelijk dat priesters in de ceremoniële kleding van hun ambt verschijnen. De Paus trekt ook geen ‘pinguïnpak’ aan voor een staatsbanket, maar draagt waardig zijn gewaad. Jammer voor meneer Hartmann, maar het promotiereglement maakt dus wél een uitzondering voor ‘religieuze fratsen’, al is het indirect.
Ik heb de ‘white tie event’-dresscode niet verzonnen. Ik heb er niet voor gekozen om het bij de promotieceremonie toe te passen. Dat heeft de TU Delft zelf bepaald. Het enige wat ik wil, is dat de TU Delft haar eigen regels naleeft. Als de TU Delft voor één soort ‘fratsen’ een uitzondering maakt, en niet voor andere ‘fratsen’, dan behandelt de TU Delft mensen ongelijk, en dat mag niet.
Met vriendelijke groet,
Michael Afanasyev
Meer over dit onderwerp:
Geen promotie in piratenpak
Genderneutrale kledingvoorschriften voor promoties
[BRIEF] Schandelijke discriminatie van Pastafari-promovendus
En naar aanleiding van de foto:
Arjen Lubach in piratenpak trekt volle zaal
Comments are closed.