Buiten de campus

Brandweer sluit Gronings studentenhuis

De bewoners van een Gronings studentenhuis moeten de brandveiligheid van hun woning verbeteren. Van de brandweer mogen ze er pas slapen als de woning aan de eisen voldoet. Per toeval stuitte de brandweer zaterdag op de gevaarlijke situatie in het studentenhuis, schrijft de Groningse omroep OogTV. In een van de panden in de straat was bij werkzaamheden koolmonoxide vrijgekomen en daarom werden naburige huizen ook gecontroleerd. 

In het studentenhuis trof de brandweer onder meer afgeplakte rookmelders aan. Ook waren de vluchtwegen geblokkeerd. De studenten moesten die nacht ergens anders slapen.
Brandmelders zijn geen overbodige luxe. In 2021 waren er 50 duizend woningbranden in Nederland, blijkt uit een overzicht van verzekeraars. Bijna de helft kwam door een menselijke fout, een kwart door kortsluiting of een defect apparaat. 

Afgelopen november gingen bij een brand in Amsterdam tientallen containerwoningen van onder anderen studenten verloren. In Breda ontstond in juni brand in een fietsenwinkel waar studenten boven woonden. In 2021 woedde een brand in een studentenflat in Den Bosch en moesten tientallen studenten hun huis uit. 

De Landelijke Studentenvakbond heeft een checklist op de website om de brandveiligheid van je woning te controleren, met vragen over brandmelders, blusmaterialen en vluchtwegen, maar ook over verlengsnoeren, het pluizenfilter van de wasdroger en het vetfilter van de afzuigkap. (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.