Onderwijs

Bonden: ‘College had krachtig moeten ingrijpen’

De lokale vakbonden bij de TU Delft zijn bezorgd over de manier waarop decaan Marco Waas en leden van het college van bestuur hun onkosten declareerden. Ook spreken ze hun zorg uit over de reactie van de universiteitsbestuurders. Die hadden ‘krachtig’ moeten ingrijpen.

Als je voor 167 euro per jaar aan de Franse École Normale Supérieure kunt studeren, of voor 1672 euro aan de Universiteit Maastricht, waarom zou je dan nog tienduizend euro betalen voor een opleiding in Engeland? Het internationaal georiënteerde Hockerill Anglo-European College, met vestigingen in de buurt van Londen, adviseert zijn leerlingen om over de grens te kijken, aldus de New York Times.

Collegegeld
De regering van Engeland bezuinigt fors op de universiteiten, waardoor het collegegeld volgend jaar meer dan twee keer zo hoog wordt: tot tienduizend euro per jaar. Ook zijn er minder plaatsen voor studenten beschikbaar.

Offensief
Maastricht wil graag Britse studenten werven en is dit jaar begonnen met een publiciteitsoffensief. De universiteit wil zelfs aansluiten bij het de Britse aanmeldingssysteem, hoewel de Britse instellingen daar voorlopig niet aan willen meewerken.

Tevreden
Een treinreis naar Maastricht duurt niet bijzonder lang, zegt rector Simon Dennis van Hockerill Anglo-European College. Zijn leerlingen kunnen daar een highly regarded undergraduate program volgen. Dat laat de New York Times bevestigen door een tevreden Britse student, die aan het university college Maastricht studeert en geen spijt heeft dat hij Engeland heeft verlaten. Het taalniveau kan voor een wel eens frustrerend zijn voor een native speaker, maar over het algemeen is het onderwijs goed, vindt hij.

Overigens kunnen Engelse studenten ook uitwijken naar Wales en Schotland, waar de collegegelden een stuk lager blijven.

De lokale vakbonden ABVAKABO FNV, CMV Publieke Zaak, CMHF en AC-HOP schrijven dat in hun laatste nieuwsbrief, die eind deze week onder TU-medewerkers wordt verspreid.



De toon van de brief is hard, mede doordat de universiteit aan het bezuinigen is. “Dat de universiteit in financieel zwaar weer verkeert, maakt het gebeuren des te wranger en niet te accepteren. Zeker nu er om deze reden mensen gedwongen ontslagen zijn en gaan worden”, aldus de vakbonden.



Zij verwijzen daarbij naar de vastgelopen CAO-onderhandelingen met universiteitenvereniging VSNU, waarbij ‘regelingen voor medewerkers onder het mom van beperkte financiële armslag dreigen te worden gesaneerd’. Die ‘minimale inzet’ moet volgens de bonden in de ‘context van onacceptabele salarissen en declaraties van topbestuurders uiterst kritisch worden bekeken’.



Tot nog toe zijn de bonden niet te spreken over de manier waarop het college heeft gereageerd op de berichten over hoge declaraties. Ze noemen het ‘financieel onaanvaardbaar’ dat decaan Marco Waas ‘een dure vakantiewoning, prijzige vliegtickets en een dure huurauto voor zijn hele gezin’ huurde voor zijn sabbatical in Amerika. Ze vervolgen: “Aan een kritische reactie van het cvb, laat staan een krachtig ingrijpen, heeft het helaas ontbroken.” Zo konden problemen escaleren, aldus de bonden.



Ook hebben zij er grote moeite mee dat collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg in zijn reactie op het nieuws over Waas verwees naar afspraken die zijn gemaakt voor zijn aantreden.“Het cvb heeft als bevoegd gezag deze afspraken gemaakt, het cvb is daar dan ook, ongeacht de personele samenstelling van toen en nu, voor verantwoordelijk.”



De bonden vinden het verder onterecht dat Van den Berg heeft gezegd dat het staande praktijk is op de universiteit dat declaratieregels worden overtreden.. “Een reactie van het cvb in de trant van als er geen regels zijn dan kun je ze ook niet overtreden, getuigt niet van een wil om de zaken bij de universiteit verantwoord en correct te laten verlopen.”



De vakbonden eisen voor de toekomst beterschap. Zo moet het cvb zich volgens hen aan de eigen regels gaan houden en sober omgaan met declaraties. Ook verwijzen ze naar vorig jaar, toen staatssecretaris Zijlstra geld terugvorderde dat Van den Berg teveel had verdiend. Die 19 duizend euro is door de universiteit betaald. Mocht er na het onderzoek dat de onderwijsinspectie nu uitvoert weer geld terug moeten naar het ministerie, dan moet het cvb dit zelf betalen, vinden de bonden. 

Nieuwsbrief vakbonden februari 2012

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.