Onderwijs

​’Blijf vriendelijk als je wordt ontvoerd’

Wetenschappelijk onderzoek verrichten in onveilige gebieden, hoe doe je dat? Ervaren wetenschappers wijzen op de gevaren die bij veldonderzoek komen kijken en hebben een handleiding geschreven.

De vier auteurs van onder meer de universiteiten van Wageningen en Rotterdam kennen de weg in risicogebieden en besloten een leidraad te schrijven voor beginnende onderzoekers. Van het meenemen van zonnebrand tot wat te doen bij kidnapping – overal moet je aan denken. Onder meer aan deze zes tips:

1. Laat je rijden.

In rampgebieden zijn ongelukken op de weg een groter gevaar dan geweld. De meeste ongelukken met hulpverleners gebeuren terwijl ze onderweg zijn. Neem voorzorgsmaatregelen: huur een bekende chauffeur in en laat altijd iemand weten waar je je precies bevindt.

2. Pas op je data

Kleine usb-sticks zijn gemakkelijk te verliezen. Niet alleen is het vervelend als je belangrijke informatie kwijt bent, het kan ook nog eens gevaarlijk zijn voor je bronnen. Zorg ervoor dat de toegang tot je data niet gemakkelijk is door het te encrypten en het met een wachtwoord te beschermen.

3. Wees discreet

Het maken van aantekeningen of foto’s wordt niet altijd op prijs gesteld. Soms kun je het maar beter stiekem doen. Gebruik bijvoorbeeld je mobiele telefoon voor opnames en schrijf je aantekeningen in de kantlijn van een boek of een krant.

4. Blijf neutraal

Soms beland je in een wespennest. Realiseer je dat mensen vaak een eigen interpretatie hebben van de werkelijkheid en dat ze jouw onderzoek graag voor eigen doeleinden willen gebruiken.

5. Vecht niet terug

Kom je in een gebied waar wel eens mensen worden gekidnapt, zorg dan dat je geen dagelijkse routine hebt die gemakkelijk te volgen is. Word je toch ontvoerd? Vecht niet, probeer niet te ontsnappen en ga niet discussie. Wees vriendelijk en probeer contact te maken door over ‘veilige’ onderwerpen als familie of sport te praten.

6. Ontspan

Wetenschappers hebben vaak een romantisch beeld van veldwerk, maar de werkelijkheid blijkt soms minder rooskleurig. Dit kan leiden tot stress. Lees een goed boek, doe aan yoga of maak muziek – rust komt je onderzoek ten goede.

Deze handleiding maakt deel uit van het onderzoeksprogramma ‘When Disasters meet Conflict’, dat wordt betaald door onderzoeksfinancier NWO. Lees de volledige, uitgebreide gids hier.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.