Onderwijs

BKR wil registratie van studieschuld

Bij het verstrekken van hypotheken moeten banken weten hoeveel studieschuld hun klanten hebben. Daarom moeten studieleningen voortaan geregistreerd worden bij het Bureau Krediet Registratie.


Daarvoor pleit directeur Peter van den Bosch van het BKR. Het is volgens hem realistisch om de schulden te registreren, zei hij vanmorgen tegen de NOS. “Minister Bussemaker heeft gezegd: we moeten niet bang zijn om te lenen voor een studie. Daar ben ik het volstrekt mee eens. Maar we moeten wel oppassen.”


Als iemand een hypotheek aanvraagt, moet de bank weten of de klant elke maand een paar honderd euro studieschuld aflost, meent Van den Bosch. Anders gaat de hypotheekverstrekker van de verkeerde inkomsten en uitgaven uit. “Dan ontstaan er gegarandeerd problemen.”


Nu worden studieschulden niet geregistreerd bij het BKR. Dit maakt het mogelijk om studieschulden te verzwijgen en een te hoge hypotheek te verkrijgen. De kwestie wordt nijpender nu de studieschulden van studenten steeds hoger oplopen.


Volgens voorstanders van het leenstelsel drukt de studieschuld niet zo zwaar op de maandelijkse lasten. De rente is immers laag en terugbetalen gaat naar draagkracht: wie weinig verdient, lost maandelijks minder af.


Dan nog is het “realistisch” om de schuld te registreren, meent Van den Bosch. Het zorgt ervoor dat mensen niet in de problemen komen door te hoge maandlasten.


 
 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.