Onderwijs

Beveiligingslek bij DUO

Door een beveiligingslek in de internetsite van de Dienst Uitvoering Onderwijs kon afgelopen weekend ten minste één student de persoonlijke gegevens van een ander inzien.

Een van de spannendste wedstrijden in Delft dit weekend was het basketbalduel tussen Heren 3 van Punch en Heren 6 van BS Leiden, zo’n beetje de moeilijkste tegenstander in de poule. “Tegen hun tactiek van zoneverdediging bleken we in eerdere duels niet opgewassen”, vertelt captain en center Daan Pool. “Daar hebben we dan ook flink op getraind.” Het mocht helaas net niet resulteren in een overwinning voor de Delftenaren. De score liep redelijk gelijk op. Een halve minuut voor tijd kon het dan ook nog alle kanten op met 58-61. Om alles uit de laatste seconden te halen, forceerde Punch een vrije worp, in de hoop dat de tegenstander zou missen en Punch zo toch de bal zou terugkrijgen. Maar helaas eindigde de wedstrijd in 58-65. “Eigenlijk zijn we nog best tevreden”, voegt Pool toe, “aangezien het team uit Leiden uit ex-profs bestaat.” Heren 3 van Punch heeft daarentegen voor het grootste deel buitenlandse studenten, die weliswaar op hoog niveau spelen, maar telkens slechts kort in Nederland blijven. “Daarom is het moeilijk om goed ingespeeld te raken op elkaar, we waren nu eindelijk goed op stoom”, aldus Pool.

Winst was er wel voor de mannen van het eerste van Ariston ‘80. De Delftenaren behaalden een 3-1 overwinning op Hion. “Een terechte overwinning”, noemt coach Arjan van der Meijde het, “zeker wanneer je kijkt naar de kansenverdeling.” Zo was er naast de drie treffers nog een gevaarlijke bal tegen de onderkant van de lat, en werd een doelpunt afgekeurd. “Op het randje buitenspel”, aldus Van der Meijde. Voor rust scoorde Pablo Ulibarri twee keer. In de laatste minuut werd een speler van Ariston80 hard in het middenrif geraakt. Hij moest geblesseerd het veld verlaten, evenals de speler van Hion die rood kreeg. Heren 2 van Ariston ‘80, dat ook geen onverdienstelijk seizoen draait, speelde dit weekend onder leiding van coach Hedser van der Werff 0-0 gelijk tegen Maasdijk.

Dopie kende afgelopen zondag pech op het hockeyveld.  Zowel dames 1 als heren 1 verloor afgelopen zondag thuis in Delft. De heren stonden lang op 2-2 gelijkspel tegen Westland. Door twee gele kaarten moest Dopie het op een gegeven moment met negen man doen. Toch wisten ze in die tien minuten hun doel schoon te houden. In de laatste minuut van de wedstrijd verloren ze echter toch toen gescoord werd uit een strafcorner. “Dit is de laatste tijd tekenend voor heren 1. Het niveau is er, alleen door domme pech wil het niet lukken”, aldus Pieter Verhoeven, de wedstrijdsecretaris van Dopie. Ondanks dat de heren laatste staan maakt hij zich geen zorgen over degradatie. “We moeten gewoon een keer winnen, en dat gaat sowieso gebeuren”, spreekt Verhoeven vol vertrouwen uit. “Onze dames zullen iets meer moeten vechten.” Zij verloren dit weekend met 0-2 van Barendrecht.

Volgens een woordvoerder van DUO (de voormalige Informatie Beheer Groep) werd het lek ontdekt toen de studente twitterde dat zij de studieschuld van een Amsterdamse student te zien kreeg. Dat gebeurde toen zijn met haar DigiD inlogde op de DUO-website. Een journalist van RTL-Nieuws belde daarop met DUO. De site werd vervolgens uit de lucht gehaald.

Veel sitebezoekers
DUO wijt de fout aan de grote hoeveelheid sitebezoekers op vrijdagmiddag. “Op vrijdag sturen wij altijd een mailing naar studenten dat er een bericht voor hen klaarstaat. Doordat dit keer heel veel mensen tegelijk inlogden, werden de gegevens van een student aan die van de ander geknoopt.”

Gegevens wijzigen
Volgens DUO zijn er mogelijk meer studenten geweest die inzicht kregen in andermans gegevens. Of de studente de gegevens ook kon wijzigen – bijvoorbeeld de studiefinanciering stopzetten of de ov-jaarkaart opzeggen – weet DUO niet.

De website van DUO ’staat op een kier’ totdat het lek gerepareerd is, zegt de woordvoerder. “Daarmee ondervang je het risico dat het weer gebeurt”.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.