Wetenschap

‘Betrek Zwitserland en VK bij Europees onderzoek’

De Europese Unie (EU) kan het zich niet veroorloven om Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk (VK) van het onderzoeksprogramma uit te sluiten. Dit staat in een position paper van Neth-ER, de voorpost van het Nederlandse onderwijs en onderzoek in Brussel. Dit position paper is een brochure met standpunten over het Europese onderzoek. Het is de visie die Neth-ER gaat uitdragen namens de aangesloten organisaties. Zwitserland en het VK zijn twee zwaargewichten in de wereld van het wetenschappelijk onderzoek. Het is belangrijk voor Europa om die landen aan internationaal onderzoek mee te laten doen, meent Neth-ER.

Na de Brexit kan het VK niet zomaar doorgaan met het onderzoeksprogramma; de gesprekken over deelname lopen nog. Zwitserland mocht niet meer meedoen nadat onderhandelingen met de EU over vrijhandel en migratie spaak waren gelopen.

Die situatie moet dus niet te lang duren, vinden Nederlandse onderzoeksinstellingen. Bovendien zouden andere zogeheten ‘like-minded’ landen eveneens toegang moeten krijgen tot het programma.
Dat laatste is niet ongebruikelijk. Er zijn momenteel zestien landen van buiten de EU die meedoen aan het onderzoeksprogramma, zoals Noorwegen, Turkije, Israël en Oekraïne. Er lopen gesprekken met Marokko en, iets verder weg, met Nieuw-Zeeland. (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.