Olaf van Campenhout (25) is uitgeroepen tot beste afstudeerder van de TU in het collegejaar 2015-2016. Hij studeerde met een 9,5 af bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. “Ik kon 252 deukjes individueel aan- en uitzetten.”
Gefeliciteerd! Waar ben je op afgestudeerd?
“Op dimpled surfaces: gedeukte oppervlakken. Ik heb onderzocht hoe de weerstandsvermindering van deze oppervlakken is in turbulente grenslagen. Daardoor heb ik het begrip over de werking van dat mechanisme verbeterd.”
Hoe heb je die weerstandsvermindering gemeten?
“Ten eerste heb ik een plaat gemaakt met 252 deukjes die ik allemaal individueel aan en uit kan zetten. Ten tweede heb ik gekeken naar de stroming over dat gedeukte oppervlakte. Daarvoor heb ik twee methodes gebruikt: PIV, Particle Image Velocimetry, waar Delft beroemd om is, en een methode die in Delft nog niet eerder was gebruikt maar waarover wel gepubliceerd was: Particle Image Surface Flow Visualization, PISFV. Geen fraaie afkorting geef ik ruiterlijk toe, maar die methodes gaven allebei aan dat een recente hypothese klopt, namelijk dat er een golf over het oppervlak ontstaat.”
Waar kunnen we jouw onderzoek in de praktijk voor toepassen?
“Je vindt dit type stroming overal: over je auto, over mensen die fietsen, in pijpleidingen waar olie doorheen stroomt, onder schepen en noem maar op. Het heeft dus potentie voor het verminderen van weerstand in allerlei toepassingen en daarmee heeft het ook consequenties voor de economie, het milieu en het industriële concurrentievermogen.”
Ga je nog verder met dit onderwerp?
“We hebben op basis van dit onderzoek een patent aangevraagd op een nieuw soort oppervlakte dat de weerstand in een turbulente grenslaag substantieel kan verminderen. Verder is de TU Delft bezig met vervolgonderzoek, dus het hangt een beetje af van wat de toekomst brengt.”
Je studeerde ook Chinese Economie aan de Erasmus Universiteit. Waarom Chinese economie?
“China trok mij al jaren en voor deze master kreeg je de mogelijkheid er naar toe te gaan. Het land heeft een bijzondere economie: aan de ene kant een markteconomie, aan de andere kant een socialistische staat. Desondanks hebben ze daar een enorme economische groei en welvaart weten te creëren. Dat is fascinerend om te onderzoeken.”
Zou je je kennis van die twee studies op de een of andere manier nog kunnen combineren?
“Die combinatie heb ik gezocht in mijn huidige functie en dat bevalt erg goed. Ik werk op dit moment als business analist bij Philips Innovation Services. Daar is het belangrijk om techniek en innovatie in elkaar te laten overlopen en er tegelijkertijd een business vertaling van te maken.”
Heb je tips voor andere studenten?
“Kies een onderwerp dat je interessant vindt, ongeacht of het past in wat je verder als je toekomst ziet. Het heeft mij geholpen en ik heb er veel lol door gehad.”
Comments are closed.