In haar Troonrede van 2011 sprak de koningin niet alleen over de economische crisis, bezuinigingen, zorg en veiligheid, maar ook over onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
Er zijn jaren geweest waarin onderwijs en onderzoek hooguit even werden aangestipt in de Troonrede, die de koningin traditiegetrouw op de derde dinsdag van september voor de leden van de Staten Generaal uitspreekt. Dat was deze keer anders.
Koningin Beatrix kon niets nieuws melden, want de maatregelen waren allemaal al eerder aangekondigd. Daarom gaat het vooral om de manier waarop de regering de maatregelen samenvat. Zij blijkt onderwijs en wetenschap vooral in een economisch licht te zetten.
“Het spreekt vanzelf dat toekomstige economische groei nauw verbonden is met ons vermogen om te blijven leren”, zei de koningin. “Goed onderwijs is fundamenteel voor de concurrentiekracht van ons land en geeft mensen de kans hun talenten te ontplooien. De regering wil daarom de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.”
Dat was niet alles wat de vorstin over dit onderwerp voorlas. Hieronder staan alle andere relevante passages:
Topsectoren
“Bij een samenleving die mensen en bedrijven stimuleert in beweging te komen en het beste uit zichzelf te halen, past immers niet een overheid die in de weg loopt, maar een overheid die de weg baant. Dit gebeurt bijvoorbeeld door ondernemerschap en wetenschap actief bij elkaar te brengen in tien topsectoren, die een uitstekende uitgangspositie hebben op de wereldmarkt. Dat geldt onder andere voor onze kennis op het terrein van water, energie en de hoogwaardige voedsel- en landbouwsector. Daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan de oplossing van complexe vraagstukken zoals klimaatverandering en grondstoffenschaarste, en tegelijkertijd onze economie versterken.”
Ontwikkelen
“In het primair en voortgezet onderwijs worden docenten en leerlingen gestimuleerd zich te blijven ontwikkelen en tot hogere prestaties te komen. Met dat doel worden de eisen aan de opleiding van docenten aangescherpt en worden leerlingen getoetst op basis van landelijk geldende normen. Om goed functioneren extra te kunnen belonen, moeten de resultaten van scholen en docenten inzichtelijk zijn. Docenten dienen zich bovenal te kunnen richten op lesgeven in hun vakgebied. De regering doet hiervoor voorstellen.”
Eigen bijdrage
“Voor studenten in het hoger onderwijs gaat de eigen bijdrage omhoog. Met de opbrengst daarvan wordt geïnvesteerd in kwalitatief betere en intensievere onderwijsprogramma’s. De regering maakt afspraken met universiteiten en hogescholen over concentratie van opleidingen, het bevorderen van excellentie in onderzoek en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Dit laatste is óók nodig in het middelbaar beroepsonderwijs, waar vakmanschap meer centraal moet staan.”
Kerntaak
“Goed onderwijs is cruciaal voor de kracht van onze samenleving. De regering is zich ervan bewust dat hier voor de overheid een kerntaak ligt. Dat geldt eveneens voor voorzieningen als veiligheid, zorg en sociale zekerheid. Ook op deze terreinen zijn structuurversterkingen nodig.”
Dé bakermat van veel Haagse popbandjes is het Haags Popcentrum. Toen het vijftien jaar bestond, was dat dus wel een feestje waard. En voilà: de Haagse Popweek was geboren. Nu, tien jaar later, is het één van de belangrijkste festivals van de stad. Op zijn beurt weer reden om er dit jaar een extra lang feestje van te maken, van tien dagen lang maar liefst. Niet bij toeval in de herfstvakantie, natuurlijk.
Bijna alle Haagse podia doen mee met de Popweek. Dat is ook nodig, want er staan meer dan honderd acts op het programma. Daaronder weinig klinkende namen, het Popcentrum draait tenslotte om beginnende bandjes. De sfeer is er niet minder om, want geen stad zo beroemd om zijn muziek als Den Haag. Onder de zeldzame bekendheden vind je onder anderen Femke Japing (van Remmelt, Muus & Femke) en de al geruime tijd opgeheven band Incense, die speciaal voor de Popweek een eenmalig optreden geeft in SuperMarkt. Niet missen! Net als een slaapplek in de hofstad trouwens, want de optredens, debatten en feestjes gaan door tot in de kleine uurtjes. Een paar hoogtepunten: Panzerkreuz SS op Het Zieke (altijd goed voor een anarchistisch feestje), Hunting the Robot en The Parents in SuperMarkt, Heist in de Zwarte Ruiter en The Cosmic Carnival in O´Caseys.
Grote finale van het festival is de uitreiking van de Haagse Popprijs in het Paard van Troje. Genomineerden zijn onder anderen Di-Rect, Moonpilot en The Fudge – op zich al garantie voor een stevige muzikale avond. Nog niet overtuigd? Er zijn ook optredens van Rigby en Gruppo Sportivo. Op z’n Haags gezegd: helemaal toppie!
Haagse Popweek, van donderdag 14 tot en met zaterdag 23 oktober op diverse locaties in Den Haag.
Comments are closed.