Onderwijs

Bacheloronderzoek aan studenten

Studenten van Nederlandse en Vlaamse hogescholen en universiteiten presenteren op woensdag 21 november hun bacheloronderzoek aan politiek, pers, wetenschap en bedrijfsleven. Ze doen dit tijdens de Student Research Conference 2012 in Utrecht. Het beste onderzoek wordt beloond met 1500 euro.


Tijdens de conferentie zullen geselecteerde studenten hun onderzoek presenteren. In de middag worden de Student Research Award en andere prijzen uitgereikt. De conferentie vindt plaats in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.


Van de TU Delft houden twee jonge onderzoekers in spé een posterpresentatie. Lars Schonenberg onderwierp vijftien supergeleidende NbN-films aan een nader onderzoek. Deze supergeleiders worden gebruikt in de astronomie. Schonenberg ontdekte dat de theoretisch berekende kritische temperatuur van de supergeleiders behoorlijk kan afwijken van de in de praktijk gemeten waarde.


Rens Philipsen stelde een model op dat verklaart waarom sommige groepen consumenten wél snel een slimme energiemeter gaan gebruiken en waarom anderen het liever bij de conventionele meter houden.


De Student Research Conference is een jaarlijks terugkerend evenement, dat nu voor de derde keer wordt gehouden. De conferentie is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten en van de Roosevelt Academy.


Een jury onder leiding van Henk Meijer, hoogleraar Computing Science, beoordeelde de afgelopen maanden honderden inzendingen voor presentaties. De beste zestig zijn geselecteerd voor een workshop of posterpresentatie.


In 2011 ging de Student Research Award naar bachelorstudente Rebecca Noorderhaven van het University College Utrecht. Aanleiding van haar onderzoek was een uitspraak van de voormalig minister van OCW Ronald Plasterk. Hij had in een column geschreven dat het University College Utrecht een dure crèche voor rijkeluiskinderen was.


Noorderhaven ontdekte dat studenten van het University College dit vervolgens ook van zichzelf vonden. Ze noemde dit het Plasterk-effect. Plasterk nam het overigens sportief op. In een reactie liet hij weten: ‘Een heel intelligent onderzoek van Rebecca Noorderhaven, goed idee om op deze manier haar hypothese te testen, de prijs lijkt me zeer verdiend.’


In 2010 ontving Fenna Janssen van de Universiteit Twente de prijs voor haar zelfontworpen zonnekoker. Zonnekokers worden gebruikt om eten te bereiden met zonne-energie. Wereldwijd bestonden er slechts drie modellen, maar die bleken niet geschikt voor de Afrikaanse markt. De SunSoul van Janssen is dat wel. Hij is gemakkelijk te produceren, gebruiksvriendelijk en goedkoop. Janssen vloog dankzij de prijs naar haar begeleider in Johannesburg en hielp hem met het opstarten van de productie.


Meer informatie over programma en sprekers Student Research Conference.

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.