Bij een inspectie voor een meerjarenonderhoudsplan is asbest aangetroffen in het pand van Chemical Engineering. Het gezondheidsrisico zou laag zijn.
Externe deskundigen vonden bij een inspectie op vrijdag 17 januari asbest in twee technische ruimtes in de kelder van Chemical Engineering. Het asbest bleek niet alleen in isolatiemateriaal van leidingen te zitten, maar ook in de lucht. De ruimtes zijn direct afgesloten.
Uit voorzorg liet de universiteit vorige week dinsdagavond de gehele kelder van het gebouw aan de Julianalaan opnieuw controleren op asbest. Medewerkers en studenten die gebruikmaken van het gebouw kregen daarover een mail. Na een luchtmeting in het gebouw werden geen verdere bijzonderheden gevonden buiten de twee technische ruimtes in de kelder.
Wel vonden deskundigen later asbest in een technische ruimte boven een collegezaal. Het betrof sporen van afgebrokkeld leidingmateriaal in een ruimte die alleen toegankelijk is vanaf het dak. Voor de zekerheid is de lucht in de collegezaal afgelopen zondag doorgemeten, maar die lucht bleek schoon te zijn. De universiteit bekijkt nog of de zaal in gebruik kan blijven.
Volgens een TU-woordvoerder Michel van Baal zijn de gemeten concentraties in de kelder zo laag dat de ruimtes volgens de wettelijke normen niet gesloten hoeven te worden. “De gezondheidsrisico’s zijn laag. Het is statistiek: de risico’s zijn relatief beperkt als je niet veel aan het asbest bent blootgesteld.”
De wet schrijft voor dat boven bepaalde concentraties maatregelen moeten worden genomen. “In jargon: veiligstellen (afdekken) of saneren (weghalen), maar bij deze aangetroffen waardes niet afsluiten. De voorkeur heeft veiligstellen want dat is goedkoper. We stellen nu een plan op”, aldus Van Baal.
In de kelderruimtes zijn incidenteel zo’n vijf tot tien technische medewerkers geweest plus personeel van externe bedrijven. De universiteit heeft deze medewerkers en de bedrijven geïnformeerd.
Het pand van Chemical Engineering stamt volgens Van Baal uit de periode rond de jaren veertig. “Dat er asbest in dergelijke gebouwen zit verwerkt, is wel bekend. Asbest is overal, alleen boven een bepaalde norm moet je iets doen. “
Asbestwerkzaamheden komen aan de TU vrij frequent voor, bijvoorbeeld bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, meldt Van Baal. “Bij ruitbreuk blijkt vaak asbest in de kit te zitten. Die moet dan gesaneerd worden. Dat moet ook regelmatig gebeuren als afdelingen gaan verbouwen, zoals het Q-lab van Leo Kouwenhoven vorig jaar.”
Comments are closed.