Opnieuw zijn Britse studentenprotesten op vernielingen en geweld uitgedraaid. Door het hele land gingen gisteren duizenden studenten de straat op om tegen verhoging van het collegegeld te demonstreren.
In Londen moest een verlaten politiebusje het ontgelden. Studenten sprongen er bovenop, schopten er tegenaan en bespoten het met grafitti. Het kwam ook tot gevechten met de politie, waarbij één agent zijn arm brak en een andere knock-out ging. In de hoofdstad, waar zo’n tien à twintigduizend studenten op de been waren, werden 31 demonstranten gearresteerd. Twee weken geleden waren dat er ook al zestig.
Verdubbelen
De Britse studenten en scholieren protesteren tegen de plannen om het collegegeld vanaf 2012 te verdubbelen en in sommige gevallen te verdrievoudigen. Als de regering haar zin krijgt, gaat een opleiding daar tussen de zeven- en tienduizend euro per jaar kosten.
Budget universiteiten
Bovendien wil de regering veertig procent korten op het onderwijsbudget van universiteiten. Met name de geesteswetenschappen zullen zwaar worden getroffen. Bèta- en techniekstudies en geneeskunde worden ontzien.
Niet alleen in Londen, ook in andere steden werd geprotesteerd. Enkele universiteiten zijn bezet, waaronder een locatie van Oxford.
Gebroken belofte
Liberaal-Democraat en vicepremier Nick Clegg zei ten tijde van de verkiezen dat hij niet op hoger onderwijs wilde bezuinigen. Nu geeft hij toe dat hij zijn belofte breekt en schuift hij de conservatieven de schuld in de schoenen. Tegen BBC Radio 2 zei hij: “We hebben een belofte gedaan die we niet kunnen houden. We hebben bij de verkiezingen geen meerderheid gewonnen en in een coalitie moet je compromissen sluiten.”
In uw intreerede afgelopen maandag stelt u dat technologieën voor minimaal invasieve chirurgie (sleutelgatoperaties) vaak worden ingezet zonder dat er goed is nagedacht over de voor- en nadelen van de techniek.
“Er is een heel ingewikkeld samenspel van commerciële, klinische en technisch gedreven innovatie. En die pakt niet altijd goed uit. Ik zal een voorbeeld geven. Ingenieurs horen dat chirurgen behoefte hebben om een hoekje te kijken bij een kijkgatoperatie. Ze ontwikkelen daar een techniek voor. De commercie denkt, hé dat is slim, en brengt het instrument op de markt. Patiënten horen over het bestaan en willen ermee geholpen worden. Als arts hoor je dat collega’s er gebruik van maken. Dus je staat onder druk, je wilt immers niet achterblijven.”
En dat terwijl niet goed is uitgezocht of het instrument bij alle patiënten voordeel oplevert?
“Inderdaad. Zo is er een nieuwe techniek waarbij via de mond toegang verkregen kan worden tot de buikholte. Het instrument bevat zowel de camera als stuurbare instrumenten. Het is heel vernuftig. Maar misschien biedt dit instrument alleen maar voordeel bij heel dikke patiënten. Dat is niet uitgezocht. Ingenieurs kunnen wel allemaal leuke dingen bedenken, maar ze moeten daarbij wel oog hebben voor de toepassing ervan. De chirurg dreigt een instrument in handen van de technologie te worden.”
Ingenieurs horen dus de klok luiden maar weten niet waar de klepel hangt en artsen hebben geen flauw besef van hoe techniek werkt.
“Dat is wat ongenuanceerd, maar ik vind inderdaad dat technici en medici elkaars ‘taal’ beter moeten leren verstaan. Beiden broeden soms te veel op zichzelf. Ik ben aangesteld om voor die kruisbestuiving te zorgen.”
Chirurgen moeten ingenieurs dus tonen waar ze mee bezig zijn?
“Ja en ook andersom. Dit doen we overigens al binnen het kader van de Medical Delta, een samenwerkingsverband tussen onder andere de TU, het LUMC en het Erasmus Medisch Centrum. Mijn aanstelling dank ik ook aan dit samenwerkingsverband.”
U pleit ook voor een keurmerk.
“Graag trek ik de parallel van het vroeger bestaande keurmerk ‘Goedgekeurd door de Nederlandse vereniging van huisvrouwen’, die allerhande huishoudelijke instrumenten als strijkijzers en afdruiprekjes keurden. Het zou niet gek zijn om een Medical Delta-keurmerk te ontwikkelen.”
Moet in dit keurmerk ook omschreven zijn hoe artsen moeten oefenen met een nieuw instrument?
“Dat hoort er ook bij ja. We moeten eerst op het droge oefenen. Daarnaast pleit ik ervoor dat medici meer kennis krijgen van de technologie. Het gebeurt vast wel dat artsen, niet gehinderd door enige technische kennis van apparatuur, het apparaat maar even hoger zetten omdat het niet voldoende werkt. Tot de steekvlam er uitschiet en ze roepen: dat apparaat deugt niet.”
Technologie wordt steeds belangrijker. Moet er straks ook niet op elke operatiekamer een ingenieur assisteren?
“Als wij als dokters in witte jas de geavanceerde technologie op de patiënt toepassen zal straks wellicht de vraag luiden: is er een ingenieur in de zaal?”
Comments are closed.