Campus

Apps – Voorbereid op alles

Yes! Eindelijk een date! Maar… hoe weet je nu dat je de juiste wijn bij het eten kiest? En daarna nog een beetje attent overkomt ook? Nou, dankzij de apps WineStein en Sms-timer Pro.


Niemand stort zich anno 2011 nog in een avontuur zonder voorwerk. Dus google je je nieuwe date, zorg je dat je er een beetje spannend uitziet en zet je je – hopelijk – nieuwe liefde een lekker maal voor. Alleen, met de gebruikelijke goedkope fles van de buurtsuper kun je écht niet aankomen. Maar met wat dan wel? Even spelen met de digitale sommelier WineStein en simsalabim: je tovert de lekkerste wijnen tevoorschijn. Het enige wat je hoeft te doen is via het onvoorstelbaar uitgebreide voorkeuzemenu zo gedetailleerd mogelijk invoeren wat je eet (vlees, vis, bereidingswijze, welke saus en bijgerechten). Op basis daarvan kiest de app de lekkerste flessen uit een database met tweeduizend wijnen, ingedeeld op toepasselijkheid en prijsklasse. Eén minpuntje: andersom zoeken kan niet. Even gauw die mooie fles op de wijnkaart van het restaurant opzoeken zou fijn zijn. Nu moet je maar hopen dat de wijnen die WineStein ophoest, ook op de kaart staan. Vooral handig voor thuisgebruik dus, óf als je van tevoren weet wat je in het restaurant gaat eten – want hij geeft wel véél alternatieven.

Sla je graag een beetje door in hoe gepland je te werk gaat? Dan zet je met Sms-timer Pro vast een sms’je klaar voor ná je afspraakje. Nog even vertellen hoe bijzonder het was, hoe je hebt genoten, dat je hoopt elkaar snel weer te zien. Fluitje van een cent, geen omkijken naar. Gewoon lekker onder de wol na die date en terwijl je slaapt lijk je superattent doordat dat sms’je om 4.00 uur nog je telefoon uit gaat (‘Hij denkt zelfs ’s nachts aan me!’). Ook heel handig voor verjaardags-sms’jes trouwens (zet ze meteen klaar voor de hele maand – de app haalt ze met één druk op de knop op uit Facebook) of een attente check hoe de eerste werkdag van je huisgenoot was. Die koppeling aan Facebook werkt overigens alleen als je je Facebook-profiel niet helemaal hebt afgegrendeld, en wat er vervolgens met je gegevens gebeurt mag Joost weten.

Wel een beetje jammer dat het programma die sms niet helemaal automatisch verstuurt. Na een alarm moet je nog even op send drukken – en dus gestoord worden. Maar dat kun je ook positief bekijken: mocht die date onverhoopt toch tegenvallen, dan kun je je sms altijd nog op het nippertje annuleren. (JH)

Een festival in de open lucht is al snel goed voor een lekker sfeertje. Dat daar nu ook nog een waardevolle betekenis aan hangt, is alleen maar mooi meegenomen. Op 5 mei worden dertien officiële bevrijdingsfestivals gehouden door het hele land, en daar komen nog tientallen kleine festivals bij die gemeenten zelf organiseren.

De Zuid-Hollandse versie staat bij Het Park in Rotterdam. Stand-up comedian Howard Komproe presenteert er bands in alle soorten en maten; van Flinke Namen tot Rigby, van Club des Belugas tot The Boris & Wicked Jazz Experience en van Hausmagger tot The Parents, de winnende singer/songwriters van de Grote Prijs van Zuid-Holland. Wel heel bijzonder is Freedom in Music. Daarin worden in samenwerking met de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en New York vier bands samengesteld. Ze inspireren hun nummers op de ‘Four Freedoms’ van Franklin D. Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Kijken!

Ook Den Haag houdt een vrijheidsfestival. Op het Spuiplein staan twee podia, met optredens van onder anderen Jurk, Bad Manners, Moss en All Missing Pieces. In Theater aan het Spui kun je onder andere naar Puur Gelul, met Nico Dijkshoorn en Renske de Greef.
Bij dit alles past eigenlijk maar één outfit. Onder het thema ‘vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?’ hebben Ambassadeurs van de Vrijheid Guus Meeuwis, Junkie XL en The Boris & Wicked Jazz Experience een T-shirt ontworpen met de leus ‘Ik geloof dat ‘t kan’. Mooi. Je kunt ‘m op het festival kopen, maar ook nu al bij WE.

Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, op 5 mei vanaf 13.00 uur aan de Parklaan in Rotterdam.
www.bevrijdingsfestivalzh.nl
5 Mei Festival, op 5 mei vanaf 14.00 uur op het Spuiplein in Den Haag. www.5meifestival.nl
Vrijheidsshirt bestellen?
www.shop.wefashion.com

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.