Voorjaar in zicht! Uitgeschaatst en uitgeslapen; dus gauw aan de studie en aan de slag met je gezondheid.
Alles valt of staat met een goede planning, ook als het gaat om je studie. Staart die eindeloze stapel boeken jou ook al weken aan? Krijg je maar geen gaatje in je agenda voor een serieuze biebsessie? Installeer nu Student Life op je telefoon of iPad.
De app geeft je een overzicht van je colleges, plant je thuisstudie, en geeft meteen aan wanneer de vakanties, feestdagen en je sociale verplichtingen zijn. Je kunt hem synchroniseren met je vrienden, dus zo stem je echt alle belangrijke afspraken op elkaar af. Op zich niet heel vernieuwend ten opzichte van andere agenda’s en organizers, maar het feit dat hij speciaal voor studenten is en er zo gezellig uit ziet (niet in de minste plaats omdat je hem kunt pimpen met je eigen foto’s), maakt hem wel weer geinig – en voor een gratis app is dat natuurlijk alles wat nodig is. Hoewel, gratis: als je hem echt serieus wilt gebruiken is een upgrade van een kleine euro wel nodig.
En als je dan toch met frisse moed begint, doe dan meteen iets aan je gezondheid. Of wacht, dat kan volgende week ook nog: lees er eerst eens over. Gray’s Anatomy is gewoon de digitale versie van de medische klassieker van Henry Gray uit 1858. Hartstikke interessant, hoewel een tikkeltje zwaar en daardoor langzaam. Kleín naschrift van de ontwikkelaar: ‘This application was not written by McDreamy and the illustrations in no way resemble any characters from the television show Grey’s Anatomy.’
De Nijmeegse Radboud Universiteit meldde deze week dat docenten sinds de invoering van draadloos internet klagen dat hun colleges verstoord worden door studenten die online spelletjes spelen en filmpjes kijken. Ze zouden het wifi-netwerk het liefst uitzetten in hun collegezalen, maar volgens de ict-afdeling kan dat niet.
Docent van het jaar 2010 Akke Suiker van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek vertelt desgevraagd dat het probleem hem bekend voorkomt. Zo zag hij in zijn eerstejaars college statica, met twee- tot driehonderd studenten, de laatste jaren een toenemend aantal laptops verschijnen. Hij vroeg zijn student-assistenten eens te kijken wat studenten daarmee deden. Wat bleek? De laptops werden regelmatig gebruikt om online te pokeren of filmpjes te bekijken op YouTube.
Studenten zeggen volgens Suiker vaak dat zij de laptop willen gebruiken voor het maken van aantekeningen, maar dat werkt wat hem betreft niet. “De formules en modellen die in mijn vakken behandeld worden kunnen niet snel in de computer worden ingevoerd, waardoor een student achter raakt en onvolledige aantekeningen maakt. Op schrift is dit probleem er niet. ” Suiker heeft zijn onderwijsdirecteur en decaan gevraagd om beleid op te stellen over het meenemen van laptops naar college. Het stoort hem vooral dat studenten die hun laptop misbruiken ook anderen afleiden.
De TU heeft al langer dan de Radboud Universiteit een draadloos internetnetwerk op de campus. Willem van Valkenburg, e-learning consultant van de TU Delft, ziet daarin geen probleem. “Wij promoten juist dat docenten zo lesgeven dat studenten hun smartphones, laptops en iPads kunnen gebruiken in de les. En ik zeg altijd: als studenten tijdens een college andere dingen gaan doen, dan is het college niet interessant genoeg.”
Suiker is het daar niet mee eens. “Mijn colleges worden goed beoordeeld, anders was ik niet de docent van het jaar geworden. En ook bij mij zijn er studenten die dit doen.” De docent vindt dat de universiteit voorzichtig moet omspringen met onderwijsvernieuwingen. “Wat je nodig hebt voor kennisoverdracht is aandacht. Als een laptop open staat, gaat de aandacht al heel gauw daarnaar uit.”
L&R-decaan Jacco Hoekstra vindt dat dat inderdaad heel storend kan zijn. “Het is naast onverstandig gewoon onbeleefd om allemaal op een scherm te gaan zitten kijken terwijl iemand zijn best staat te doen om iets uit te leggen.”
De decaan is vooralsnog huiverig voor beleid. “Keerzijde is namelijk dat we blackboard gebruiken om digitaal materiaal te verspreiden. En sommige studenten maken wel aantekeningen op hun laptop.” Centraal TU-beleid is er ook niet, meldt Ingrid Klok van de afdeling onderwijs en studentenzaken. “We hebben te maken met volwassen mensen. Je mag aannemen dat zij opletten in college.” Zij vraagt zich bovendien af hoe ver de universiteit zou moeten gaan. “Medewerkers zitten tijdens vergaderingen ook vaak naar hun beeldschermpjes te kijken.”
Comments are closed.