De Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle wil miljoenen steken in de ontwikkeling van vijf- tot zevenduizend studentenkamers in Nederland en België. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen staan op het verlanglijstje.
Carlyle exploiteert al een studentenflat in Luik en heeft in Den Haag het Van Limburg Stirum Huis aangekocht. Het pand, nu een zorginstelling, wordt in 2012 omgebouwd tot studentenflat met 250 kamers.
Het bedrijf wil in Nederland en België ruim twintig flats neerzetten of verbouwen. De gemeubileerde kamers worden vanaf 95 euro per week verhuurd, desgewenst ook aan uitwisselingsstudenten, als de vaste bewoners met vakantie zijn.
Stijgende studentenaantallen en een aanhoudend tekort aan kamers maken de flats tot een goede belegging, zegt de directeur van Carlyle vanochtend in het Financieele Dagblad.
Met de investering zal drie- tot vierhonderd miljoen euro gemoeid zijn, die volgens hem een rendement van ruim twintig procent moet opleveren.
De panden die Carlyle opkoopt of ontwikkelt, worden voor periodes van twintig jaar verhuurd aan City Living, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in de verhuur van volledig gemeubileerde accomodaties en waarin Carlyle ‘een stevig minderheidsbelang’ heeft.
Remco de Maaijer, manager strategie van de Stichting Studentenhuisvesting (SSH) met panden in Utrecht en Leeuwarden, heeft het artikel in het FD gelezen. Hij vindt de genoemde huurprijs voor gemeubileerde kamers niet uitzonderlijk hoog. “Bedenk wel dat die in Luik exclusief honderd euro energiekosten is. Maar ook een kamerprijs van 500 euro is niet ongebruikelijk op de Nederlandse particuliere markt.”
Een verwacht rendement van twintig procent lijkt hem ‘waanzinnig’ hoog. “Veel zal afhangen van de restwaarde van de flats. Als je ze na een jaar of tien van de hand kunt doen – bijvoorbeeld door ze weer om te bouwen tot zorginstellingen – dan haal je de kosten er misschien uit.”
Dat neemt niet weg dat nieuwe initiatieven zeer welkom zijn met een tekort van 23 duizend studentenkamers en een nog altijd stijgend aantal studenten. “We zitten nu op een demografische piek, dus elke kamer die er de komende tien jaar bijkomt, is meegenomen.”
Ook directeur Vincent Buitenhuis van Kences, kenniscentrum studentenhuisvesting, is benieuwd naar de details van de plannen. “Wij staan altijd open voor goede ideeën. Het grote probleem waar de studentenhuisvesters voor staan is de financiering. Als Carlyle de middelen heeft, is het misschien interessant om eens om de tafel te gaan zitten.”
De lange winterstop van de hockeyers wordt gebruikt voor het spelen van een uitgebreide zaalcompetitie. Zondag begroette de herenploeg van DSHC op het sportcentrum de eerste competitiezege tegen HGC dat met 7-5 werd geklopt. Later op de dag ging de tweede wedstrijd tegen lijstaanvoerder Victoria nipt verloren (8-7). “Toch ging het goed”, vindt Daan Boogaerdt. “We stonden in de rust met 5-1 achter en kwamen daarna terug tot 5-4.” Omdat beide ploegen om en om bleven scoren, bleef het duel spannend tot aan het eind. Na zes wedstrijden staat DSHC weliswaar met 4 punten laatste in de poule, maar Boogaerdt ziet nog volop mogelijkheden om aan degradatie te ontsnappen: “In de laatste vier wedstrijden kunnen we best nog wat punten pakken. Het gaat steeds beter.” De DSHC’er verwees daarmee niet alleen naar afgelopen zondag, maar ook naar het verdienstelijke gelijkspel (3-3) tegen koploper Victoria een week eerder. Opmerkelijk, gezien het feit dat DSHC momenteel niet traint. Boogaerdt: “We wilden na de eerste helft van de buitencompetitie rust. We zitten midden in de vakken.” Toch wil de Delftse studentenploeg zich graag handhaven in de Topklasse. “Het is een heel leuke poule om in te spelen, met leuke teams. Zeker als Klein Zwitserland degradeert uit de hoofdklasse en er volgend jaar bijkomt.”
De basketballers van Punch verschaften zichzelf in de landelijke promotiedivisie weer wat lucht, door zaterdag in eigen hal de Red Giants te verslaan. Dat gebeurde overigens met het kleinst mogelijke verschil: 69-68. Punch heeft in 15 wedstrijden 12 punten bijeengegaard (bij basketbal levert een zege twee punten op).
In Amsterdam hadden Bastiaan van ’t Westeinde en Rik Houwers, beiden van de Delftse studentenschaatsvereniging ELS, een dag later weinig succes met hun deelname aan het NSK marathon op de Jaap Edenbaan. De laatste moest reeds na vijf van de 75 ronden lossen. Houwers rustte na tien rondjes even uit, waarna hij de baan weer opging en nog zo’n 35 à 40 rondjes kon bijblijven alvorens definitief af te haken. “Het ging heel erg hard”, verklaarde ELS-voorzitter Janbert Aarnink de tegenvallende prestaties.
Er lopen op de TU kennelijk ook mensen rond die helemaal niet kunnen schaatsen. Hen biedt ELS op 2 en 6 februari een gratis clinic introductie in schaatsen aan, op de Uithof in Den Haag. Aanmelden kan bij de balie van het sportcentrum. Schaatsen huren is mogelijk.
Voor Michael Poot een overbodige cursus. De TU-student maakt als sprinter deel uit van de 12-koppige Nederlandse studentenploeg die in februari meedoet aan de Winter-Universiade in het Japanse Harbin.
Ander nieuws is dat het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) dit jaar van 4 tot en met 6 juni zal worden gehouden in Groningen. De voorinschrijvingen lopen tot 30 januari. Informatie is te krijgen via www.gnsk.nl.
Comments are closed.